26. prosinac 2016.

‘Viša sila‘ priječi otkup dionica Ine prodajom njenih naftnih polja u Siriji

- INA je u veljači 2012. proglasila ‘višu silu‘ (u Siriji) i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile‘ – odgovorili su iz kompanije na upit N1 može li se najavljeni otkup dionica u vlasništvu MOL-a financirati prodajom naftnih polja u Siriji.

Reformist Radimir Čačić tvrdi da posjeduje informacije prema kojima se već vode razgovori oko naftnih polja u Siriji, uz sugestiju da je ‘tiha diplomacija‘ za njihov povratak ili prodaju već u tijeku.

>>>Plenković: Izgubili smo arbitražu, donijeli odluku o povratku Ine u hrvatsko vlasništvo

- Sigurnosna i politička situacija u Siriji je toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila ‘višu silu‘ i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti ‘više sile‘.

>>>Kronologija 13 godina pregovora u slučaju Ina – MOL

Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

>>>Odvjetnički tim: Sanader je zadovoljan, imamo psihološku prednost

Kao što smo isticali dosad, osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, a Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije‘‘, stoji u INA-inom priopćenju koje prenosi N1.

"Tiha diplomacija"

Reformist Radimir Čačić je za isti izvor u emisiji Novi dan rekao da posjeduje informacije prema kojima se već vode razgovori oko naftnih polja u Siriji, sugeriravši da je "tiha diplomacija" za njihov povratak ili prodaju već u tijeku.

Čačić je kazao da je bio "energično protiv" uključivanja Hrvatske u sankcije Siriji  i izrazio uvjerenje da se prodajom polja ili kompenzacijom za izgubljenu dobit od eksploatacije nafte, procijenjenu na milijardu do dvije dolara, može financirati otkup dionica Ine.

>>>Tko će platiti troškove ako hrvatska strana izgubi arbitražu oko Ine?