Aktualno
StoryEditor

Više od 70 nevladinih organizacija zainteresirano za donacije Microsoftovog softvera u cloudu

12. Svibanj 2017.

Microsoft Hrvatska u suradnji s Fondacijom Mozaik, službenim predstavnikom globalne Udruge TechSoup, održao je edukativni seminar Technology for Good na kojem je više od 70 predstavnika nevladinih organizacija dobilo informacije kako ostvariti donaciju licenciranih Microsoft softvera te kako koristiti tehnologiju za povećanje efikasnosti i stvaranje pozitivnog društvenog utjecaja. Fokus je bio na donacijama usluga u oblaku, posebice cloud tehnologiji Azure te na programu Office 365 s najnovijim alatima za moderno uredsko poslovanje.

Na početku događanja direktorica Microsofta Hrvatska Lejla Zukić-Krivdić je naglasila kako je Microsoft korporacija već dugi niz godina partner nevladinim organizacijama te je izjavila:

“Vođeni našom misijom da osnažimo svaku organizaciju i pojedinca da učini više, mi svakodnevno tražimo načine kako unaprijediti život i rad, ali i kako vratiti zajednici u kojima radimo. Na globalnoj razini Microsoft svakodnevno donira softver u vrijednosti od 2.6 milijuna dolara, a u svijetu surađuje s milijun nevladinih organizacija od čega njih 76.000 koristi neki od Microsoftovih besplatnih softvera. U našoj regiji je samo u prošloj godini doniran softver u vrijednosti od više od pola milijuna dolara. U Hrvatskoj je čak 650 nevladinih organizacija koristilo neku vrstu softvera, od čega imamo 50 novih organizacija u posljednjih godinu dana, što govori i o svjesnosti nevladinih organizacija koliko im tehnologija može pomoći u njihovim aktivnostima”.

>>> Microsoft partner Podravke u digitalnoj transformaciji, prvi zajednički projekt Coolinarika

U procesu donacije softvera važnu ulogu ima udruga TechSoup koja kroz tehnologiju i nova rješenja kontinuirano doprinosi poboljšanju uvjeta rada nevladinih organizacija. „Cilj nam je da svaka organizacija raspolaže adekvatnim tehnološkim resursima i znanjem kako bi ostvarili svoj puni potencijal. Kompanija Microsoft nam je u ovoj misiji najveći regionalni partner s obzirom na to da podržava organizacije civilnog društva te im omogućuje korištenje najsuvremenijih alata u njihovom radu“, rekla je Vildana Mujkić, direktorica TechSoup Balkans.

Nevladine udruge imaju mogućnost besplatnog dobijanja operativnog sustava Windows 10 te softvera Office 365, rješenja Microsoft Dynamics, Azure te Power BI, pa su na početku događanja predstavljeni softverski paketi te proces registracije i aplikacije za softvere te procedura prilikom slanja zahtjeva za donacije.

- Na globalnoj razini Microsoft svakodnevno donira softver u vrijednosti od 2.6 milijuna dolara, a u svijetu surađuje s milijun nevladinih organizacija od čega njih 76.000 koristi neki od Microsoftovih besplatnih softvera. U našoj regiji je samo u prošloj godini doniran softver u vrijednosti od više od pola milijuna dolara. U Hrvatskoj je čak 650 nevladinih organizacija koristilo neku vrstu softvera, kazala je direktorica Microsofta Hrvatska Lejla Zukić-Krivdić.

Prije samog događanja, 45 predstavnika udruga nazočilo je webinaru ‘Pohrana datoteka u oblak i dijeljenje dokumenata‘ koji je održala tvrtka Citus, jedan od Microsoft partnera. Na samom događanju ista je tvrka prezentirala mogućnosti poboljšanja suradnje u timu u Office 365, odnosno Office-u u oblaku, u okviru čega su sudionici naučili kako poslovanje u oblaku omogućava brzinu, mobilnost i pristup dokumentima s bilo kojeg uređaja, bilo kojeg mjesta i u bilo kojem vremenu. Također, saznali su kako mogu ubrzati rad u timu i surađivati na dokumentu u stvarnom vremenu s drugim članovima tima te zašto se više ne moraju brinuti o tome tko je napravio zadnju verziju dokumenta i kako ju je nazvao.  Kao follow up događanja, predstavnici udruga moći će nazočiti još jednom webinaru naziva ‘Organizacija vremena i praćenje izvršavanja zadataka kroz Planner‘ koji će se održati 18. svibnja (prijave je moguće ostvariti ovdje).

S obzirom na to da nevladine udruge u manjoj mjeri apliciraju za donaciju proizvoda kao što je Microsoft cloud platforma Azure,  Tomislav Tipurić, Tehnološki strateg za partnere u Microsoftu održao je prezentaciju putem koje je pokazao osnovne scenarije poput stvaranja sigurnosnih kopija podataka (backup) preko virtualnih poslužitelja koji su zamjena za nabavu vlastitog hardvera kao i kako smjestiti web stranice u Microsoftovom oblaku. Inače, Azure korisnicima pruža pristup računalnim resursima gotovo neograničenog kapaciteta, a nevladinim udrugama je besplatno na raspolaganju 5000 USD u Azure uslugama.

>>> Par savjeta za uspješan crowdsourcing ideja

Prednosti korištenja analitičkog alata Power BI prikazao je Tomislav Poljak, Technical Account Manager u Microsoftu. Power BI je nova platforma namijenjena velikom broju korisnika, vrlo lako se upravlja i kroz nju se na jednostavan način uzimaju podaci iz različitih izvora, a vizualizacija podataka i način interpretacije vrlo su efektni. Poljak je na nekoliko primjera pokazao kako povezati excell tablicu s nekim online servisima ili web stranicama te kako od mnoštva podataka dobiti smislene rezultate. Efektni izvještaji i šareni dijagrami su naposljetku prikazani i kroz izvještaj na smartphone uređajima.

U sklopu događanja udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) predstavila je projekte u sklopu kojih su koristili Microsoft proizvode – Office 365 i Skype for Business. Tomislav Ramljak, predsjednik CNZD-a naveo je projekte Dan sigurnijeg interneta 2016. i 2017.u sklopu kojih je u dvije godine obuhvaćeno 300 škola u Hrvatskoj i više od 16.000 djece te jedinstveni projekt Web detektivi putem kojeg je 95 učenika osnovnih škola educirano kako  prepoznati i prijaviti neprimjereno ponašanje na internetu.

„Prilikom realizacije ovih projekta iznimno važna se pokazala donacija softver licenci koje su nam omogućile nesmetan rad te ulaganje u samoodrživost. Isto tako, jako je bitno iskustvo, savjet i pomoć pri rješavanju poteškoća kao i suradnja s partnerom koji razumije potrebe šire društvene zajednice“, rekao je Ramljak.

19. travanj 2024 14:24