Aktualno
StoryEditor

Više od stotinu europskih glazbenika i filmaša pozvalo na bojkot Eurosonga u Izraelu

11. Rujan 2018.

Predstojeći izbor za pjesmu Eurovizije, popularni Eurosong, našao se na udaru više od stotinu europskih glazbenika, redatelja, glumaca i drugih javnih osoba koje su pozvale svoje vlade na bojkot zbog činjenice da se održava u Izraelu.

Poziv je u otvorenom pismu Guardianu pokrenuo irski kantautor Charlie McGettigan, eurovizijski pobjednik iz 1994. godine, u kojem navodi kako je izraelska vojska ‘samo nekoliko dana nakon što je Izrael slavio na Eurosongu usmrtila više od šezdeset palestinskih prosvjednika, među kojima je bilo i djece‘.

>>>Anketa: Britanci bi se separirali i od Eurosonga

Svoj apel je zaključio riječima da ‘dok Palestinci ne budu mogli uživati u slobodi i temeljnim ljudskim pravima, ne smijemo se ponašati da je sve u redu s državom koja im to uskraćuje‘, nakon čega su svoj potpis i podršku dali basist i lider Pink Floyda Roger Waters, Brian Eno, slavna britanska glumica Julie Christie, redatelji Ken Loach, Aki Kaurismaki, Mike Leigh i Alain Guiraudie te brojni europski književnici, skladatelji i bendovi.

>>>Lista zemalja koje štede na Eurosongu sve dulja

Hrvatski umjetnici zasad se nisu angažirali po tom pitanju, dok susjednu nam Sloveniju u ovom otvorenom pismu ‘zastupaju‘ glazbenik N‘toko i zbor ŽPZ Kombinat.

Izareal je domaćinstvo Eurosonga osigurao pobjedom svoje predstavnice Nette Barzilai, a službenih reakcija organizatora o eventualnom ‘preseljenju‘ izbora za pjesmu Eurovizije u neku drugu zemlju još uvijek nema.

https://www.youtube.com/watch?v=84LBjXaeKk4


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 01:39