Aktualno
StoryEditor

Višnja Starešina: Nakon sve izglednijeg odlaska Angele Merkel nova Europa ostaje bez lidera

24. Lipanj 2018.

Prije tri godine njemačka kancelarka Merkel povijesnim je ‘Herzlich willkommen!‘ dozivala rijeke migranata koje je iz turskih migrantsko-izbjegličkih centara prema Europi pokrenuo novi sultan s Bospora Tayyip Recep Erdoğan.

>>>Višnja Starešina: Nije nemoguće da se Trump i Putin sastanu u Hrvatskoj

Širokogrudna kancelarka kao da je odjednom zaboravila da Europa kao sustav vrijednosti i Europska unija kao zajednica država koje prihvaćaju taj sustav vrijednosti počivaju na pravnoj državi, na poštovanju Ustava i zakonskih propisa. A to znači da ne možete i nikad niste mogli prijeći preko europskih granica bez valjanih dokumenata i da nikad niste mogli ostati unutar njih bez propisane i minuciozne procedure kojom će se utvrditi zašto dolazite, treba li vam zaštita (azil), značite li možda sigurnosni rizik…

Njemačka kancelarka danas nema ni političke snage ni legitimnosti dogovoriti zajedničku politiku Europske unije prema azilantima, za što je dobila samo dva tjedna. I to je sama završnica, da ne kažem kraj, koncepta federalizacije EU i početak restrukturiranja nove Unije

Merkel je pogazila te temelje na kojima počiva Europa i pod geslom ‘Mi to možemo!‘ širom otvorila vrata Njemačke i cijele Unije rijekama migranata iz Sirije, Iraka, Pakistana, Afganistana, bez dokumenata, s izmišljenim i lažnim identitetima…

Između žice i ‘hotspota‘

Mađarski premijer Viktor Orbán, koji je prvi postavio žilet-žicu na mađarske južne granice upozorivši da je riječ o politički potaknutoj invaziji s ciljem islamizacije Europe u kojoj su izbjeglice odnosno migranti samo sredstvo osvajanja, postao je još crnja ovca europske politike nego što je dotad bio.

>>>Višnja Starešina: HDZ i SDP nestat će sa scene ako ne promijene klijentelistički model

I hrvatska politika ‘me too‘ koja cupka za svim europskim inicijativama koje podrazumijevaju manje države, a više floskula, cupkala je jednako i za politikom otvorenih vrata kancelarke Merkel. Tada smo cupkali pod vladom Zorana Milanovića koji se ljutio na Orbána jer je tražio identificiranje migranata, ljutio se i na slovenskog premijera Cerara koji je i na zapadnoj hrvatskoj granici postavljao žilet-žicu i poslao vojsku na granicu. Samo zahvaljujući tome što je Angela Merkel naknadno pokazala spremnost zbrinuti sve koji to žele u Njemačkoj, Hrvatska već tada nije postala ‘hotspot‘, sabirni centar za migrante.

Danas je njemačka kancelarka u političkom statusu ‘Goodbye, Angela!‘. Politički oslabljena još na posljednjim parlamentarnim izborima, stjerana u ponovljenu veliku koaliciju s nikad slabijim SPD-om, dovedena pred ultimatum svojeg ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera iz partnerskoga bavarskog CSU-a koji je odlučan početi vraćati migrante s njemačkih granica, njemačka kancelarka više nema političku budućnost.

>>>Višnja Starešina: Ortačka politika HDZ-a i SDP-a plaši Hrvatsku baukom Živog zida

Pitanje je samo trenutka i načina odlaska. No njezino će nas nasljeđe, nažalost, pratiti. Da, kao što je kancelarka dobro primijetila ovih dana, na pitanju azilanata lomi se budućnost Europe i budućnost EU. Ali to je samo dio nasljeđa njezine politike ‘Herzlich willkommen!‘ otprije tri godine.

Plenković još vjeruje u Merkel. Žica na hrvatskim granicama sve je čvršća. Države u bližem okružju imaju snažne nacionalne lidere. Migrantska kriza iz BiH može se svakog trenutka programirano preliti u Hrvatsku. A mi se, izvan i iznad stvarnosti, pozicioniramo ‘mainstream‘, prema centru

Neke su od ostalih posljedica pogoršanje sigurnosnog stanja u Njemačkoj i državama koje su primile najviše migranata, polarizacija društva, slabljenje i nestanak tradicionalnih političkih stranaka i jačanje lijevih protusistemskih te desnih izrazito nacionalnih pokreta, snažnije političko okupljanje srednjoeuropskih država na antimigrantskoj platformi i rast otpora prema federalizaciji EU, prema stvaranju europske naddržave pod njemačkom dominacijom i uz francusku asistenciju. Potonje je, zapravo, pozitivna posljedica jer bi ta europska federacija pod njemačkom dirigentskom palicom mogla postati još veća mora od posljedica politike ‘Herzlich willkomen!‘.

>>>Višnja Starešina: Erdoganov skup u Sarajevu bila je poruka da je BiH postala njegova

Gdje je tu Hrvatska

Sasvim izgledno, Angela Merkel danas nema ni političke snage ni legitimnosti dogovoriti unutar Unije zajedničku politiku prema azilantima, i to u dva tjedna, koliko je zatražila od svojeg ministra unutarnjih poslova Seehofera kao odgodu njegova ultimatuma za nove mjere zaštite njemačke granice. I to je sama završnica, da ne kažem kraj, koncepta federalizacije EU i početak restrukturiranja nove Unije, koja zasad nema vođu, nego će se novi koncept definirati kao rezultanta aktivnih nacionalnih politika.

>>>Višnja Starešina: Cijela Italija protiv EU, podijeljena na Trumpov sjever i Putinov jug

A gdje je tu Hrvatska? Kao obično, zaostaje za događajima, izgubljena u prijevodu. Upravitelji hrvatske politike još jedanput panično pokušavaju održati ‘status quo‘ dogovorima o velikoj koaliciji. Andrej Plenković još vjeruje u Angelu Merkel. Žica na hrvatskim granicama prema šengenskoj Europi sve je čvršća. Države u bližem okružju imaju snažne nacionalne lidere: Orbán, Kurz, vjerojatno Janša, na istoku Vučić, Dodik, Izetbegović. Migrantska kriza iz BiH može se svakog trenutka programirano preliti u Hrvatsku. A mi se, izvan i iznad stvarnosti, pozicioniramo ‘mainstream‘, prema centru.

19. travanj 2024 10:23