Aktualno
StoryEditor

Vitzthum: Digitalna revolucija je nezaustavljiva, disruptori postaju najmoćniji igrači na tržištu

29. Svibanj 2017.

U nastavku Liderove konferencije o 4. industrijskoj revoluciji Herbert Vitzthum iz Siemensa, jedne od tvrtki koje su izvor 4. industrijske revolucije, pred okupljenim mnoštvom u dvorani Hrvatskog državnog arhiva održao je prezentaciju radnog naziva ’Tvornice budućnosti- kako postati pobjednik digitalizacije?’.

>>>FOTO: Počela je 4. industrijska revolucija

- U jeku 4. industrijske revolucije tvrtke koje i dalje posluju na tradicionalan način pod velikim su pritiskom. U mnogim sektorima tvrtke su tek na početku zamišljene digitalne transformacije – poručio je.

Digitalni "headquartersi"

Vitzthum smatra kako će kao posljedica sveobuhvatne digitalizacije, svijet vrlo brzo biti gotovo u potpunosti povezan kompleksnim, heterogenim sustavima. Tako napominje kako će do 2020. godine u globalnoj bazi podataka ukupno biti pohranjeno oko 44 zetabitova dokumenata, a preko 50 milijardi uređaja biti će online.

Svi procesi proizvodnje u tvornicama budućnosti bit će povezani preko digitalnog ’headquartersa’, vjeruje.

[caption id="attachment_276052" align="aligncenter" width="750"] Herbert Witzthum[/caption]

- Ništa više ne može zaustaviti digitalnu revoluciju. Novi igrači na tržištu, takozvani disruptori, s digitalno postavljenim poslovnim modelima, polako postaju najmoćniji igrači na tržištu - dodao je.

Oko jedne četvrtine tvrtki koje su prihvatile načela 4. industrijske revolucije već imaju ’digitalnog direktora’ (CDO), a čak 84 posto tvrtki nakon što su u potpunosti implementirale digitalne tehnologije poboljšale su svoje poslovne rezultate.

>>>Jerbić: Trebamo se pomiriti da budućnost proizvodnje pripada strojevima, a ne ljudima

- Glavni trendovi na kojima se danas inzistira su fleksibilnost (treba se što prije prilagoditi volatilnom tržištu) i visoka kvaliteta proizvoda. Također,pobjednik 4. industrijske revolucije bit će onaj tko uspije inovativnim procesima stvoriti kompleksan proizvod. One tvrtke koje nisu započele s procesom digitalizacije trebaju se požuriti. Svi oni koji čekaju bit će izbrisani s mape relevantnosti - zaključio je Vitzthum.

Uloga umjetne inteligencije u digitalnoj transformaciji

Slavko Vidović, osnivač i direktor Infodoma, u svojoj prezentaciji dotakao se, pak, uloge umjetne inteligencije u digitalnoj transformaciji, kao i apsorpciji inovacija iz Industry 4.0.

Dvije glavna teze koje je Vidović ovoga puta iznio glase: virtualne zajednice povećavaju ’soft ’potencijale poduzeća (hoće li društvene mreže uspjeti biti okidač za promjene, mogu li stvoriti dodatnu vrijednost ili će ostati samo u sferi trivijalnih informacija i zabave), a ekosustavi kao ambijent određuje stvarnu moć poduzeća. Nadalje, upozorio je Vidović, podaci su novo pogonsko gorivo, zbog digitalizacije čeka nas kompletna transformacija poslovanja, a cijene u digitalnoj industriji ( roboti, dronovi, 3D printeri) nastavit će padati.

- Bilo kako bilo, umjetna inteligencija promijenit će u sljedećih 30 godina naše živote više nego ijedna tehnologija do sada – zaključio je direktor Infodoma.

 

24. travanj 2024 07:54