Aktualno
StoryEditor

‘Vizija Hrvatske kakvu želimo‘: Žalac pozvala na javnu raspravu o nacionalnoj razvojnoj strategiji

08. Studeni 2017.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabriela Žalac u utorak je pozvala na javnu raspravu o izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, sudjelujući na Razvojnom forumu jadranske Hrvatske koji je okupio župane i njihove suradnike sedam priobalnih županija.

Ta će strategija, kako je rekla, oblikovati viziju Hrvatske kakvu želimo, uvažavajući potrebe županija, gradova i općina.

"Uoči početka izrade nacrta Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine želimo pokrenuti javnu raspravu koja će trajati dvije godine," rekla je ministrica Žalac i dodala kako u 26 godina samostalnosti Hrvatska nije imala takav strateški dokument.

>>>Ministrica Žalac o resornom proračunu: Borit ću se kao lavica

‘Nalazimo se usred aktualne financijske perspektive EU-a i nismo se proslavili u korištenju fondova‘, upozorila je Žalac. Rekla je kako je aktualna Vlada preuzela samo 9 posto ugovorenosti, a sada je na oko 31 posto.

Razvojni forum u Splitu prvi je skup takvog formata, kojim započinje javni dijalog o Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, a sljedeći tjedan održat će se u Vinkovcima, za kontinentalnu Hrvatsku.

Gospodarski rast i zapošljavanje

Po ocjeni ministrice Žalac, izrada nacionalne razvojne strategije važna je za sljedeće financijsku perspektivu Europske unije (nakon 2020. godine) pri čemu je bitno utvrditi prioritetne potrebe županija, gradova i općina.

>>>Žalac: U Slavoniju do 2020. ulažemo 2,5 milijarde eura

Kazala je kako trenutačno ne možemo govoriti o iznosima nove financijske perspektive Europske unije, jer je trenutačno nepoznato koliko će se smanjiti proračun Europske unije nakon Brexita.

Po njezinim riječima, u razdoblju do 2030. godine Hrvatska će se usmjeriti na gospodarski rast i zapošljavanje.

>>>Žalac zapošljava 65 ljudi

Objasnila je kako se već sada kreće s inicijativom nove razvojne strategije, jer zbog dosadašnjih kašnjenja u programiranju i upravljanju razvojnim procesima ne ostvarujemo napredak.

"Nalazimo se usred aktualne financijske perspektive EU-a i nismo se proslavili u korištenju fondova", upozorila je Žalac. Rekla je kako je aktualna Vlada preuzela samo 9 posto ugovorenosti, a sada je na oko 31 posto.

>>>Žalac: Zakon o strateškom planiranju donijet će preokret u načinu upravljanja državom i javnom upravom

Izvijestila je kako je njeno ministarstvo nedavno napravilo analizu koja je pokazala kako diljem Hrvatske trenutačno nedostaje 2.700 ljudi koji bi se bavili razvojem na gospodarskoj razini.

Na novinarski upit prijeti li opasnost da eventualno neeuropski, odnosno ruski i arapski kapital u Hrvatskoj otupi motivaciju za sredstva iz fondova Europske unije, odgovorila je da su sva strana ulaganja dobrodošla, ako su opravdana.

>>>EU fondovi: Iskoristili smo tek 15 posto od 10,7 milijardi eura za razdoblje 2014.-2020.

"Vjerujem da trebamo jedno i drugo," dodala je ministrica odgovarajući na upit glede sredstava koja ne potječu iz fondova EU-a.

24. travanj 2024 10:47