Aktualno
StoryEditor

Vjenčanja i satnice iz snova: Matičar ‘na zahtjev‘ košta do 10.000 kuna

14. Srpanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Specijalni gušti ili prohtjevi se plaćaju, reći će mnogi. Sve što je izvan uobičajenog uglavnom stoji više. Kolači bez glutena, ekološko voće i povrće, jaja iz free range uzgoja, divlja riba, domaće meso, kao i po mjeri krojeno odijelo ili ručno izrađene cipele. Tako je i s vjenčanjima kod matičara čije je cijene propisalo Ministarstvo uprave.

Za one parove, koji će doći u prostoriju zvanu matični ured u "normalno" vrijeme i izreći da, tih petnaestak minuta stoji 140 kuna, a oni koji žele mjesto i vrijeme vjenčanja po svom izboru, platit će i tisuću eura. Neovisno želite li se vjenčati u hotelu, u šumi, u vrtu svoje kuće ili na plaži, platit ćete romantiku, komociju, otkačenost, svoje super ideju ili pak želju da impresionirate svoje goste.

Ova navada neobičnih vjenčanja, koju su ranije generacije mladenaca gledale samo u sapunicama ili na stranicama glossy časopisa, u Hrvatskoj je moguća od proljeća 1999. godine. Prvih desetak godina i nisu bila toliko česta, a onda je moda vanjskih vjenčanja poprimila ozbiljne razmjere, te je zadnjih par godina to postao pravi trend. Mnogi žele izbjeći da uobičajena kolona auta s uzvanicima i mladencima kroz cijeli grad vozi do matičnog ureda, teško pronalazi parking, pa ulazi u skučenu prostoriju, koja uglavnom nije ni lijepa ni romantična, osim eventualno zagrebačke starogradske vijećnice, pa nakon 15 minuta opet cijeli đir do nekog restorana na drugom kraju grada. Naravno da je ljepše, komotnije i romantičnije da matičar dođe u uređenu sjenicu u vrtu ispred restorana kojeg ste pomno odabrali ili pak da se doveze do šumskog proplanka gdje ste pozvali svoje otkačene frendove. Budući da matičar mora prijevozom doći do izabranog mjesta, najčešće izvan svog radnog vremena, često na neradni dan, te u večernjim satima, ta želja stoji pozamašan iznos.

Nova osnovica

Do 2012. cifra i nije bila tako velika, ali je tada za duplo narasla i danas vjerojatno mnogi razmisle prije nego što se odluče. Ministarstvo uprave donijelo je tada novi pravilnik prema kojem znatno poskupljuju usluge matičara izvan službenih prostorija u kojima se uobičajeno sklapaju brakovi. Naknada za sklapanje braka izvan službenih prostorija računa se prema osnovici prosječne brutto plaće u Hrvatskoj, koja se izračunava za svaki mjesec, a na to se posebno obračunava udaljenost od službene prostorije, vrijeme vjenčanja, a cijena rapidno raste ako je iza 20 sati, te ako je riječ o nedjelji ili blagdanu. Zagrebačka matičarka Tanja Barić izračunala nam je primjer vjenčanja na mjestu udaljenom do 10 km od službene prostorije, u nedjelju, u 20 sati, na temelju osnovice brutto plaće od 8100 kuna.

- Sada, u srpnju, bi naknada za sklapanje braka izvan službene prostorije, na mjestu udaljenom do 10 km, u nedjelju u 20 sati iznosila 5 561 kuna – kaže matičarka. Kada bismo ovakvo vjenčanje poželjeli samo pola sata kasnije, u 20.30, cijena se penje za 3 200 kuna, na čak 8 739 kuna! Ako je mjesto udaljenije od 10 kilometara, cijena se penje i do 10 000 kuna!

Pravilnik o mjerilima za određivanje iznosa naknade za sklapanje braka izvan službene prostorije

Članak 5.

Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno do 10 km, naknada se plaća u iznosu od 10% osnovice. Ako je mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 km, naknada se plaća u iznosu od 1% za svaki kilometar, a najviše do 30% od osnovice.

Članak 6.

Ako se brak sklapa u vremenu:

od 8.00 do 16.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 20% osnovice; od 16.00 do 20.00 sati, naknada se plaća u iznosu od 30% osnovice; od 20.00 do 22.00 sata, naknada se plaća u iznosu od 50% osnovice.

Članak 7.

Ako se brak sklapa izvan tjednog radnog vremena tijela državne uprave, na blagdane i u neradne dane, naknada iz članka 6. ovog Pravilnika uvećava se za 100%.

U Gradu Zagrebu postoji velik broj matičnih ureda, pa ovisno o lokaciji vjenčanja šalju svoje matičare i udaljenost im nikada nije veća od 10 kilometara. No, matičari iz ostatka Hrvatske mogu potegnuti više od 30 kilometara do svog "posla", budući su tražena mjesta poput nekog restorana ili privatne kuće prilično udaljena od gradskog središta u kojem je matični ured. U Istri, koja obiluje romantičnim stancijama, ali ne i matičnim uredima, ističu kako su njima takva vjenčanja dio turističke ponude i privlače brojne mladence koji "pregrizu" i taj trošak, ali uglavnom se jako iznenade kada čuju za cifru.

Treba istaknuti da cijena pada za 80 posto kada je razlog za "vanjsko" vjenčanje, zdravstveno stanje jednog od mladenaca.

Registarske pločice po izboru pojeftinile

Za razliku od specijalnih vjenčanja, cijena specijalnih pločica je prošle godine prilično pojeftinila. Cijena registarskih pločica po narudžbi s unaprijed zadanim slovnim i brojčanim oznakama pala je sa 378 na 278 kn, a najviše su pojeftinile upravo registarske oznake po izboru. Želite li da na vašoj pločici piše Mate, Pero ili Joža, odnosno bilo kakav natpis po želji, sada ćete to platiti 2000 kn, čak 4720 kn manje nego dosad. Do lani se takva pločica plaćala čak 6720 kuna. Zanimljivo je da u policiji ističu kako nije značajnije porastao broj specijalnih pločica iako je cijena neusporedivo niža.

03. svibanj 2024 07:32