24. srpanj 2019.

Vjerodostojnost potpisa za ‘67 je previše‘ provjeravat će Ministarstvo uprave, MUP i DZS

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je saborski Prijedlog zaključka u vezi s provjerom broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše".

Kako je iznio Ivan Malenica, novi ministar uprave, njegovo Ministarstvo najprije će utvrditi ukupan broj potpisa birača, nakon čega će  zadužiti Državni zavod za statistiku, da iz ukupnog broja potpisa, metodom slučajnog uzroka, utvrdi odgovaraju li potpisi na potpisnoj listi podacima iz registra birača.

Uz to, Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova provjeravat će jesu li potpisi prikupljeni u skladu sa Zakonom o referendumu.

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je da će uputiti službeni poziv sindikatima da sjednu za zajednički stol i nastave socijalni dijalog vezan za zajedničke teme među kojima je i referendum "67 je previše", objavila je Hina.

"Možemo se složiti s time da su potpisi skupljeni, da kao takvi idu dalje u proceduru prema Ministarstvu uprave i onima koji će odlučiti o tome da li će se održati referendum, koliki je potreban broj potpisa, koliki je broj potpisa skupljen. Mislim da nam ruke nisu vezane te smo otvoreni za socijalni dijalog. Sindikati odbijaju dijalog, ali iskoristit ću još jednom priliku da ih pozovem i mislim da samo komunikacijom i dijalogom možemo rješavati probleme", poručio je Aldrović.