Aktualno
StoryEditor

Vjerovnici i mali dioničari Jadrana za brzu privatizaciju i novu Upravu

11. Siječanj 2018.

Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara crikveničkog Jadrana podupire brzu i kvalitetnu privatizaciju tvrtke, zalaže se za izvansudsku nagodbu radnika vjerovnika i Uprave Jadrana te očekuju imenovanje nove i stručne Uprave, priopćeno je u četvrtak iz te udruge.

Udruga podupire odluku Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) o početnoj cijeni i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju 70,74 posto dionica Jadrana i očekuje da CERP prihvati obvezujuću ponudu za kupnju Jadrana jedne od renomiranih hotelskih tvrtki koja ima reference u hotelijerskoj djelatnosti, putem samostalne ili zajedničke ponudu s nekim od mirovinskih fondova u Hrvatskoj, i koja ima dugoročne interese razvoja hotelijerstva u Crikvenici.

>>> Dionice crikveničkog Jadrana od srijede ponovno za Zagrebačkoj burzi

Udruga podupire i odluku o uvrštenju dionica Jadrana na službeno tržište Zagrebačke burze, što je, ističu, bio višegodišnji zahtjev udruge prema većinskom vlasniku. No, smatraju da je cijena dionica Jadrana prvog dana trgovanja na burzi u većoj mjeri rezultat najavljene privatizacije, nego pokazatelja poslovanja.

U toj udruzi smatraju da se sudski sporovi između radnika razlučnih vjerovnika i Jadrana trebaju riješiti što prije, sklapanjem nagodbe izvan suda, jer bi se tako okončali skupi i nepotrebni sporovi s preostalih otprilike 40 radnika. Navode da nekoliko radnika već ima pravomoćne presude u svoju korist te da nije jasno u čijem je interesu odugovlačenje potpisivanja nagodbe, budući su one već potpisane s ostalim velikim razlučnim vjerovnicima.

Iz te udruge ocjenjuju da rad bivšeg Nadzornog odbora Jadrana, opozvanog u lipnju lani, i aktualne Uprave, kojoj u siječnju istječe mandat, u razdoblju od izlaska iz stečaja u siječnju 2014. do danas karakterizira voluntarizam u upravljanju, koji se, kažu, očitovao u ishitrenim odukama o ulaganjima u hotele. Smatraju da investicije nisu u skladu s dinamikom i iznosima ulaganja iz Strateškog poslovnog plana tvrtke 2016. – 2025. Takav način poslovanja doveo je do povećanog rizika likvidnosti društva, dok radnici razlučni vjerovnici čekaju više od 22 godine na naplatu svojih potraživanja, navode.

>>> Vjerovnici traže hitnu privatizaciju crikveničkog Jadrana

Iz Udruge ističu da postoji osnovana sumnja da predsjednik Uprave Dino Manestar kod imenovanja na tu funkciju nije ispunjavao uvjet od 5 godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci. Navode da je inspektorat rada podnio prijavu Prekršajnom sudu u Crikvenici, na kojem se vodi postupak protiv bivšeg predsjednika Nadzornog odbor Branka Vignjevića u vezi imenovanja Dina Manestra.

Od Nadzornog odbora u udruzi očekuju da nakon isteka mandata imenuje novog predsjednika Uprave Jadrana po kriterijima struke, koji će se znati nositi s izazovima turističkog tržišta i poslovanja. To očekuju jer, kažu, postoji sumnja da je predsjednik Uprave Dino Manestar u svom mandatu učinio grubu povredu dužnosti, da nije vodio poslove vođenja društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, posebice u dijelu vođenja skupih i nepotrebnih sudskih sporova s radnicima razlučnim vjerovnicima, što je, smatraju, rezultiralo odgađanjem privatizacije i izlaska na Zagrebačku burzu.

>>> Crikvenički Jadran poziva dio bivših radnika na ‘razumnu nagodbu’

Dionice crikveničkog Jadrana, njih 49,13 milijuna, uvrštene su u srijedu na službeno tržište Zagrebačke burze. Prvoga dana njima protrgovano za 1,8 milijuna kuna. Trgovanje je ta dionica otvorila uz cijenu od 10 kuna, a tijekom dana kretala se od 8,55 do 18 kuna, da bi prvi trgovinski dan zaključila uz cijenu od 9,00 kuna.

Dionice Jadrana su krajem 2011. bile povučene s redovitog tržišta jer je crikvenička tvrtka završila u stečaju, iz kojega je izišla 2014. godine.

Odmah nakon izlaska iz stečaja Jadran je započeo investicijski ciklus koji do sada iznosi više od 110 milijuna kuna, a koji je uključivao podizanje kategorije dva najveća hotela iz grupacije - Omorika i Katarina - na četiri zvjezdice te hotela Slaven i kampa Selce na tri zvjezdice, dok je u kolovozu prošle godine završena investicija u design boutique hotel Esplanade koji je kategoriziran s visoke četiri zvjezdice, navodi se u priopćenju.

Jadran u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima osam hotela, dva autokampa i turističko naselje.

>>> Država prodaje većinske udjele u hotelima Maestral, Makarska i Jadran

Tvrtka je u većinskom državnom vlasništvu, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) je početkom studenoga prošle godine objavio javni poziv za iskazivanje interes za kupnju 34.754.768 dionica odnosno 70,74 posto dionica Jadrana.

CERP je zaprimio 22 pisma namjere za kupnju tog većinskog udjela u Jadranu, a ti su zainteresirani investitori pozvani da predaju obvezujuće ponude za što je rok početak idućeg tjedna odnosno 15. siječnja 2018. do 14,00 sati.

Krajem studenoga Upravno vijeće CERP-a donijelo je odluku o početnoj cijeni i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda, a prema toj odluci početna cijena za 70,74 posto dionica crikveničkog Jadrana je 193,9 milijuna kuna.

Uz to, zainteresirani za Jadran trebaju ponuditi i dokapitalizaciju iz vlastitih sredstava i to u iznosu od najmanje 200 milijuna kuna, koju će morati izvršiti u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora o prodaji.

16. travanj 2024 03:43