Aktualno
StoryEditor

Vlada dala jamstvo 3. maju od 150 milijuna kuna, i traži pravog strateškog partnera

22. Kolovoz 2019.

Budući da je za kraj rujna  zakazano ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci oko pokretanja stečaja 3. maja, Vlada RH odlučila je prije toga pomoći tom posrnulom brodogradilištu - i to sa najviše 150 milijuna kuna državnih jamstava, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

- Budući da je državni proračun znatno oštećen zbog Uljanika, i to za više od četiri milijarde kuna, Vlada ovim potezom želi zaštititi proračun. Brodogradilište 3. maj se i  nakon završetka petogodišnjeg razdoblja restukturiranja našlo u problemima, opterećeno s nelikvidnosti i problemima vlasnika - Uljanika. Ovom odlukom Vlada daje državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maja kod HBOR-a ili druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta pokretanja proizvodnje i završetka brodova u iznosu do 150 milijuna kuna - rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Naglasio je kako je cilj ove odluke smanjiti gubitke, a temeljem odluke Vlade s početka kolovoza, a tiče se spremnosti u sudjelovanju deblokade računa i pripremu i pokretanje proizvodnje i završetak brodova.

Šuica kandidatkinja za EK

Vlada je donijela odluku kojom Dubravku Šuicu kandidira za povjerenicu Europske komisije. - Nova predsjednica EK Ursula von der Leyen odlična je prijateljica ministra obrane Damira Krstičevića dok je ona bila ministrica obrane Njemačke - kazao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković dodao je kako će se ovom odlukom spriječiti budući troškovi za državu, omogućit će se poslovanje 3.maja.

- Težimo i razgovore vodimo u smjeru da se promijeni struktura vlasništva i pronađe pravi strateški partner koji bi restrukturirao ovo brodogradilište, što bi značilo i daljnje poslovanje Uljanika, a to je važno da razumiju i radnici 3. maja i Uljanika - zaključio je premijer.

 

 

 

19. travanj 2024 17:50