Aktualno
StoryEditor

Vlada: Energetski zakoni usklađuju se s EU-ovim smjernicama

24. Svibanj 2018.

Vlada je u četvrtak raspravljala o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije, kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjericama.

>>>HERA snizila opskrbnu maržu za plin

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj objektivno i transparentno izvršavanje ovlasti sukladno smjernicama Europske unije, rekao je resorni ministar Tomislav Ćorić.

Agencija mora imati mogućnost donošenja autonomnih odluka povezanih sa svim relevantnim regulatornim pitanjima kako bi unutarnje tržište energije funkcioniralo ispravno i potpuno neovisno o bilo kojim drugim javnim ili privatnim tijelima uključujući i vlade, istaknuo je ministar zaštite okoliša i energetike.

>>>HERA objavila natječaj za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina

Kako Agencija do sada nije imala pravo i obavezu na suradnju sa svima koji su vezani uz energetiku, u Vladinu prijedlogu izmjena i dopuna zakona od Agencije se traži da informacije o tržištu temelji i na informacijama koje prikuplja od fizičkih i pravnih osoba koje imaju neki kontakt s energijom, odnosno svim korisnicima energije, a ne samo s energetskim subjektima kako je to do sada bilo propisano.

Izmjene i dopune Zakona o tržištu električne energije uz ostalo donosi obvezu operatora prijenosnog sustava i vlasnika operatora prijenosnog sustava vezanu uz čuvanje povjerljivosti komercijalno osjetljivih informacija, a precizira se i pravo proizvođača da električnu energiju za potrebe crpnog (pumpnog) rada reverzibilne hidroelektrane nabavlja na veleprodajnom tržištu.

>>>Sabor: Pitanja o niskim zalihama i poskupljenju plina ostala bez odgovora

Propisuje se i obveza operatora prijenosnog sustava za izradu i objavu pravila za upravljanje zagušenjem unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava, a HERA se određuje kao jedino nadležno tijelo za davanje ili odbijanje suglasnosti na pravila koje donosi operator prijenosnog sustava.

21. travanj 2024 23:43