Aktualno
StoryEditor

Vlada i IBM Hrvatska dogovaraju razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra

03. Studeni 2017.

Hrvatska Vlada zainteresirana je za osnivanje i razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra te će s tvrtkom IBM potpisati i Memorandumu o razumijevanju, a s ciljem unapređenja konkurentnosti Hrvatske i poslovnog i ulagačkog okruženja, zaključeno je na ovotjednoj sjednici Vlade.

Vlada je, naime, prihvatila nacrt tog memoranduma i za njegovo potpisivanje ovlastila potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić.

>>>Majetić pozvao Vladu na ‘promjene koje se moraju događati’

Dalić je tom prigodom na sjednici Vlade istaknula da time Vlada i IBM Hrvatska iskazuju namjeru za otvaranje razgovora o mogućem osnivanju tog centra u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u primjeni metoda podatkovnih znanosti i kognitivnih tehnologija na korisnike u različitim industrijama.

- Smisao memoranduma je stvaranje platforme za međusobne razgovore, pri čemu memorandum ne stvara obvezu niti za jednu od uključenih strana, a cilj rada radnih skupina koje se osnivaju u okviru memoranduma je identificirati moguće područja i oblike suradnje, kazala je.

Iz tvrtke IBM Hrvatska u petak su pozdravili inicijativu u Hrvatskoj, jer vjeruju da će kognitivne tehnologije pomoći organizacijama u inovacijama, novim modelima poslovanja, otvaranju novih tržišta i globalnom natjecanju.

- IBM će raditi s Vladom RH i istražiti mogućnosti za razvoj Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra omogućavajući prijenos znanja, pristup naprednim analitičkim rješenjima i kognitivnim tehnologijima te će pomoći u razvoju edukacijskih programa u vremenu kognitivne ere, ističu iz IBM-a Hrvatska na upit Hine.

>>>Z. Marić zadovoljan prvom godinom Vlade

Cilj memoranduma i razvoja Kognitivnog analitičkog inovacijskog centra (CAIC - Cognitive Analytics Innovation Centre) je unapređenje poslovnog i ulagačkog okruženja u Hrvatskoj te njene globalne konkurentnosti. Cilj je i da taj centar postane ključan takav centar u središnjoj i istočnoj Europi, u kojemu će se pružati obuka u kognitivnim vještinama, provoditi procjene kognitivne korisničke vrijednosti, razvijati i implementirati mogućnosti izrade prototipa i razvoj odnosno implementiranje kognitivna rješenja.

U dokumentu se navodi i da je cilj IBM-a u okviru memoranduma istražiti i raspraviti iskustva i mogućnosti vezane uz uspjeh centra u područjima kao što su osoblje i stručnost za obuku i prijenos vještina za analitiku i kognitivne resurse, pristup analitici i kognitivnoj tehnologiji (uključujući Watson), pristup i angažiranje istraživačkih mogućnosti kao i razvoj edukativnog kurikularnog programa za analitiku i kognitivne vještine.

>>>Mol ‘s velikim strpljenjem i poštovanjem’ čeka prijedlog za prodaju udjela u Ini

- Vlada RH je prepoznala inovacije, a posebno kognitivnu tehnologiju, kao ključne strateške inicijative. Republika Hrvatska ima za cilj postati predvodnik u tehnološkim inovacijama i korištenju kognitivnih mogućnosti za potrebe ubrzanja nacionalnog razvoja, kao i regionalnog ekosustava, te Vlada namjerava pomoći razvoju vještina potrebnih u kognitivnoj eri kako bi se time stvorili visokokvalitetni, dobro plaćeni poslovi i spriječilo iseljavanje mladih talentiranih ljudi, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta također namjerava i omogućiti sektoru da nastavi rasti poticanjem lokalnih startup tvrtki, omogućavajući širenje postojećim tvrtkama i privlačeći međunarodne IT tvrtke da ulažu u Hrvatsku, ističe se uz ostalo u dokumentu.

Hrvatska Vlada i IBM Hrvatska već su i prije surađivali na raznim projektima, a jedan od njih je dogovoren prošle godine, slijedom čega je u Hrvatskoj od ove godine operativan i IBM-ov korisničko-inovacijski centar (IBM Client Inovation Centre), koji usluge daje korisnicima širom Europe i svijeta.

19. travanj 2024 14:19