07. listopad 2018.

Vlada ih ukida, a oni bez komentara

Još početkom kolovoza ove godine Vlada se odlučila na rezanje državne uprave, kako su ju nazvali ‘racionalizacija‘. Donijela je tada Zaključak o smanjivanju broja agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima bez ikakvog obrazloženja zašto se ukidaju. Jedno je prema tome zaključku sigurno - s prvim siječnja 2019. godine prestaju postojati 53 pravne osobe s javnim ovlastima, a kada se steknu uvjeti, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka pripojit će se Ministarstvu financija. Među ostalim, ukida se Tvornica željezničkih vozila Gredelj u stečaju i Proizvodnja-regeneracija u stečaju, prodaje se HP Produkcija, a gase Odašiljači i veze BIH.

>>>Vlada ukida 54 agencija, zavoda, instituta..

Vlada ukida budžetske korisnike, a zanimljivo je da je na tom popisu rezanja i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Upitani o istome i o budžetu, rekli su da nemaju komentara.

- U ovome trenutku isti nismo u mogućnosti komentirati, budući da osim o samom Zaključku Vlade Republike Hrvatske, HROTE nema nikakvih dodatnih službenih informacija o predmetnoj problematici – rekli su iz HROTE-a.

S obzirom na to da u Vladinom zaključku nema obrazloženja, ostaje nam samo pretpostavka da se službe koje su navedene u istome ukidaju jer nisu dobro poslovale, odnosno da nisu obavljale zadaće zbog kojih su osnovane. Prema svemu sudeći, svi ti zaposlenici i dalje ostaju na izvoru državnih blagodati, samo ne u okviru pravnih osoba, nego u okviru ministarstava kojima te iste pravne osobe budu pripojene. Činjenica je da vlade već godinama ne uspijevaju uprave državnih poduzeća racionalizirati i inzistirati na kvaliteti obavljanja zadataka. Stoga, ne očekujmo bajne promjene po pitanju državnog aparata, sve ostaje i dalje na modelu koji je plemenski organiziran za zaposjedanje važnih institucija.