Aktualno
StoryEditor

Vlada odabrala tri nova strateška investicijska projekta

01. Veljača 2018.

Vlada je strateškim investicijskim projektima proglasila tri projekta - "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije-Zagreb istok“, "Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Petrinja“ te "Aglomeraciju Umag-Savudrija-Novigrad istarski“ ukupne vrijednosti 1,874 milijarde kuna od čega se iz sredstava fondova EU planira osigurati 1,045 milijardi kuna, obrazložila je na sjednici u četvrtak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije se odnosi na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela županije čija je osnovna namjena  osiguranje kvalitetne vode namijenjene ljudskoj potrošnji.

>>>Ministrica Žalac potpisala 8 ugovora za EU projekte vrijedne 115 milijuna kuna

Cilj tog projekta je povećanje priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenje gubitaka, povećanje pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

Rekonstrukcija magistralnih cjevovoda

Investitor je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije. Vrijednost ukupnih troškova Projekta procijenjena je na gotovo 884 milijuna kuna s PDV-om.

"Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Petrinja“ projekt je vrijedan nešto više od 431 milijun kuna, investitor je trgovačko društvo Privreda d.o.o. za javnu vodopskrbu i odvodnju.

Ukupna vrijednost projekata je 1,874 milijarde kuna od čega se iz sredstava fondova EU planira osigurati 1,045 milijardi kuna.

Projekt se odnosi na rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe, rekonstrukciju i izgradnju sustava javne odvodnje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Predviđena je i rekonstrukcija magistralnih cjevovoda i vodoopskrbne mreže  u Petrinji s ciljem povećanja kvalitete i sigurnosti opskrbe pitkom vodom te smanjenja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži sa sadašnjih 63 na 30 posto.

>>>MZOE: Jedinice lokalne samouprave do danas morale donijeti odluku o odvojenom prikupljanju otpada

Svrha projekta je omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja usluga javne odvodnje i vodoopskrbe na području aglomeracije Petrinja.

Projekt "Aglomeracija Umag-Savudrija-Novigrad istarski“ vrijedan gotovo 560 milijuna kuna i odnosi se na sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vodno-komunalne infrastrukture, izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Cilj Projekta je omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja usluga javne odvodnje što doprinosi povećanju učinkovitosti i sigurnosti sustava javne odvodnje odnosno podizanju ukupne razine sigurnosti i kvalitete života građana na području grada Umaga, Novigrada istarskog i općine Brtonigla.

>>>Žalac: U 2017. objavljen 141 natječaj u vrijednosti 2.8 milijardi eura

S obzirom da je procijenjena vrijednost svakog pojedinog projekta veća od 75 milijuna kuna ima mogućnost financiranja iz fondova programa Europske unije i u skladu su sa strateškim dokumentima EU i RH.

27. travanj 2024 05:36