Aktualno
StoryEditor

Vlada odbila restrukturiranje Uljanika, Trgovački sud odgodio odluku o stečaju 3. maja

28. Ožujak 2019.

Danas su donesene dvije odluke o sudbini grupe Uljanik. Najprije je Trgovački sud u Rijeci odgodio odluku o stečaju riječkog 3. maja do 17. travnja.

Kasnije je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade objasnio je da država ne može sudjelovati u restrukturiranju Uljanika jer je preskupo i neizvjesno. Agonija Uljanikovaca i neizvjesnost se nastavlja.

Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade u četvrtak.

Na Vladi je rečeno da će se i dalje tražiti nova rješenja. Jedno od njih moglo bi biti, kako je izjavio ministar Lovro Kuščević, stečaj s preustrojem.

Plenković je podsjetio da su prošli tjedna javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika.

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a u minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

- Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci - rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Peta odgoda odlučivanja o stečaju 3. maja

- Ako Vlada u međuvremenu donese odluku da se neće ići u spašavanje 3. maja, ročište mogu zakazati i telefonom da ne čekamo 17. travnja - kazala je sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Liljana Ugrin, koja je ročište odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj.

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodogradilištem 3. maj, koji je dio Uljanik grupe, krajem prošle godine je podnijela Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna. U međuvremenu je, pak, iznos blokade rastao pa su podatci od 12. ožujka govorili o dugu od 91 milijuna kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.

Ročište o tome hoće li 3. maj u stečaj do sada je već nekoliko puta odgađano. Najprije je bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, a tada za 28. ožujka. I zadnji je put ročište u prethodnom postupku odgođeno s objašnjenjem da će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje.

20. travanj 2024 11:13