Aktualno
StoryEditor

Vlada odobrila zadnje dozvole za rad stranaca, sljedeće godine bez kvota!

19. Lipanj 2019.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila proširenje kvota za zapošljavanje stranaca. Odobreno je 3000 novih dozvola - 2000 tijekom turističke sezone u turizmu, ali i još 1000 u građevini nakon apela poslodavaca iz oba ta sektora kako poslove nema tko odraditi.

Ako se te kvote iscrpe za vrijeme turističke sezone, odobreno je dodatnih 2000 dozvola prema potrebi, po 1000 za turizam i graditeljstvo.

- Povećanje kvota je posljednja linija obrane, jer je Vlada učinila sve kako bi poslodavci angažirali domaću radnu snagu - rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te dodao kako ćemo ove godine imati manje od 100.000 nezaposlenih.

Gari Capelli, ministar turizma je naglasio da će i ubuduće nedostajati radne snage u turizmu, ali uz obrazovne mjere taj se nedostatak pokušava stabilizirati.

Vladinu odluku za Lider je komentirao Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje pri HGK , koji je  rekao kako je Vlada, na svu sreću, postupila razumno i poslušala apel turističke djelatnosti i dodao je kako bi svako odugovlačenje dovelo u pitanje opstojnost turističke sezone. Nagodinu, dodao je, sve je izglednije da kvota biti neće i to je odlična vijest.

- Svi članovi HGK-a snažno podupiru ukidanje kvotnog sustava, pogotovo sadašnji model po zanimanjima. Upravo Vladine radne skupine razmatraju nacrt novog zakona koji će regulirati boravak i rad stranaca prema novom beskvotnom modelu zapošljavanja i to je tek jedna od mjera koja Hrvatska mora poduzeti zbog izumiranja i gubitka radno aktivnog stanovništva - rekao je Vidović.

Inače, prema nacrtu zakona koji se upravo priprema u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) poslodavci će ubuduće, prije nego što zatraže od nadležne Policijske uprave dozvolu za rad stranaca, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje morati zatražiti pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca, odnosno uputiti zahtjev za provedbu testa tržišta rada kojim će se dokazati da određenih zanimanja na tržištu nema. Ako nema, poslodavac slobodno može zaposliti strane radnike. Za određena zanimanja za koje je evidentno da nedostaje radne snage takav test neće se ni morati provoditi, a listu tih zanimanja objavit će HZZ. Prođe li zakon javnu raspravu u tom obliku, i usvoji li ga Vlada, novi beskvotni režim vrijedit će već od iduće godine.

25. travanj 2024 19:41