11. svibanj 2018.

Vlada ostaje - Koalicijski partneri imaju povjerenje u Plenkovića i Dalić

Koalicijski partneri su u petak, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem o aferi s mailovima potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, izjavili da Vlada ostaje, a premijer i dalje ima njihovo povjerenje, no razgovori će se nastaviti u utorak kada će razmotriti dokle se stiglo s postizanjem nagodbe i jesu li pojedinci mimo zakona iskoristili tu situaciju za svoju korist.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je da koalicijski partneri daju podršku Andreju Plankoviću kao premijeru, a većina u Saboru nije ugrožena, ali očekuju da se neke stvari rješavaju.

>>> U tijeku sastanak koalicijskih partnera o aferi mailovi, otvoreno Povjerenstvo za sukob interesa

"Prije svega očekujemo da 10. srpnja dođe do nagodbe jer to je pitanje svih pitanja. S druge strane, ako postoje pojedinci koji su iskoristili ovu situaciju za svoju korist, a mimo zakona, nadležne službe od DORH-a do policije neka o tome istražuju i o tome nas izvijeste", rekao je Kosor novinarima pred Banskim dvorima.

"Koalicija nije ugrožena, Andrej Plenković ima našu podršku, ali pojedinci koji su radili određena djela trebaju biti istraženi od državnih institucija", poručio je Kosor no pritom nije želio odgovoriti o mogućoj moralnoj odgovornosti Martine Dalić i bi li na njezinom mjestu podnio ostavku.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je kako su na sastanku odnijeli određene zaključke te da se razgovori nastavljaju idući tjedan, dodavši kako se ne smije dozvoliti ugrožavanje osnovnog procesa, postizanja nagodbe, kao i funkcioniranja Vlade.

>>> Žalac: Dalić je učinila sve da spasi hrvatsko gospodarstvo

"Sljedeći tjedan se nalazimo ponovno, razgovaramo o tome dokle smo stigli s važnim procesom za zemlju, a to je postizanje nagodbe. Drugo, razgovaramo o tome gdje je i na kojim je mjestima, do detalja, napravljena kontaminacija u cijelom procesu. Što se Vlade tiče i osnovnih funkcionalnih ciljeva, članovi vladajuće koalicije podržavaju funkcioniranje vlade i postizanje tih ciljeva" rekao je Pupovac nakon sastanka.

Poduzet će se mjere u u skladu s političkim osjećajem odgovornosti

Dodao je i da će se, što se kontaminiranih mjesta tiče, bude li potrebno poduzeti mjere u skladu s političkim osjećajem odgovornosti.

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš poručio je da Vlada ostaje, a premijer ima puno povjerenje svih koalicijskih partnera. "Bitno je da se uspješno provede nagodba o Agrokoru, jer je to posao od općeg nacionalnog interesa", poručio je.

Upitan ostaje li Dalić na mjestu potpredsjednice Vlade rekao je da treba pustiti institucije da rade svoj posao.

>>> Dalić: Oporba igra zakulisne igre, preko mene se želi srušiti nagodba

Zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek ocijenio je kako je "lex Agrokor" jedna od pozitivnijih stvari koje je napravila Vlada u proteklom razdoblju, a što se tiče mailova - postoje institucije koje to mogu provjeriti. "One će to provjeriti i odraditi, a premijer i Vlada imaju potporu, te je vladajuća većina stabilna", dodao je.

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić, koji je izašao sa sastanka koalicijskih partnera nešto ranije, izjavio je novinarima kako ne vidi nikakve elemente kaznenog djela kod Martine Dalić te poručio - ako je Martina Dalić kriva smijenimo je, a ako nije "prestanimo prodavati maglu".

"DORH se mora uključiti na prvi znak kaznenog djela. Ima li takvog znaka ili ne, ja ne znam. Po mojem dubokom uvjerenju, da se to dogodilo meni, na isti način bih napravio i ja. To može biti koruptivno, kriminalno, a može biti i korektno", rekao je Čačić.