Aktualno
StoryEditor

Vlada planira darivati zemljišta i kuće u Lici i Slavoniji

12. Travanj 2017.

Ministarstvo regionalnog razvoja radi na nacrtu Zakon o potpomognutim područjima, kojim bi država, između ostalog, poklanjala zemlju i kuće u Lici i Slavoniji. To, ali i neke druge mjere demografske politike, Večernjem listu otkrio je državni tajnik za demografiju, Marin Strmota.

- U području stambenog zbrinjavanja sudjelujemo u radnim skupinama Ministarstva državne imovine za izradu novog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom te Ministarstva regionalnog zakona koje izrađuje novi Zakon o potpomognutim područjima koji bi bio krovni nad zakonima o područjima od posebne državne skrbi, stambenom zbrinjavanju, otocima i brdsko-planinskim područjima. Svi ti zakoni bili bi objedinjeni u jedan kvalitetan zakon koji prepoznaje demografsku komponentu. Nacrt tog zakona mi je na stolu i na njemu se radi, rekao je u razgovoru za Večernji, Strmota.

>>>U Čileu zabilježeno najveće darivanje privatnog zemljišta u povijesti

- Kad je riječ o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, smjer je jasan i treba definirati i urediti najam i darivanje stanova i zemljišta ljudima koji se za to ne mogu sami pobrinuti, i tu država treba uskočiti zbog revitalizacije zemlje. Ovo je tek jedna komponenta ravnomjernog razvoja zemlje na kojoj se radi, a druga ministarstva će dati svoj doprinos, pojasnio je državni tajnik.

Osim subvencioniranja kredita za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, Strmota je naglasio i kako će se redefinirati visina dječjeg doplatka, postupno ograničiti rad nedjeljom, uvesti fleksibilno radno vrijeme za roditelje s malom djecom.

- Zakon o radu je bitno područje za demografsku politiku. Stav je struke da moramo težiti praksi razvijenih zemalja da imamo fleksibilne oblike rada i obitelji prijateljske radne politike. Bitan je senzibilitet poslodavaca i svijest kod roditelja da na to imaju pravo jer kod nas ima poslodavaca koji imaju takvu praksu, rekao je Strmota.

 

16. travanj 2024 12:02