Aktualno
StoryEditor

Vlada popustila: Kamioni neće morati od Donjeg Miholjca do Varaždina preko Zagreba

11. Travanj 2019.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture popustilo je gotovo svim zahtjevima Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika vezanima uz primjenu Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta, odnosno o tranzitnom prometu, te su iz Udruge poručili kako odustaju od blokade glavnih zagrebačkih prometnica najavljene za ponedjeljak.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec rekao je za Hinu da je resorno ministarstvo tijekom razgovora u srijedu i četvrtak pristalo na 19 od 20 zahtjeva Udruge, te da neće biti blokade prometnica.

Ministarstvo je pristalo na sve zahtjeve prijevoznika, uključujući glavni, vezan uz ograničavanje vožnje državnim cestama, rekao je Kranjčec.

Sporno je ostalo, a o čemu će sljedećih dana također razgovarati, zatvaranje graničnog prijelaza Mursko Središće za kamionski promet.

"Sve smo dogovorili s predstavnicima ministarstva, prihvaćeni su naši zahtjevi i odustajemo od prosvjeda. Sve se vraća na staro. U ponedjeljak ili utorak u javnu raspravu ide novi pravilnik, a rasprava, odnosno savjetovanje trajat će 15 dana. Dogovorili smo jedino da će Podravska magistrala biti zabranjena za vozila u tranzitu", kazao je Kranjčec.

Vjeruje u skorašnji dogovor o graničnom prijelaza Mursko Središće. Udruga, podsjetimo, predlaže da taj prijelaz za kamione bude zatvoren od 22 do pet sati ujutro, a da u ostale sate mogu prometovati.

Prijevoznicima je, inače, najsporniji dio novog pravilnika bio onaj koji im je ograničio uporabu pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila najveće dopuštene mase veće od sedam i pol tona.

Preusmjeravanje na autoceste, tvrde, bitno poskupljuje posao na pojedinim dionicama i produžuje vrijeme putovanja.

Sastanak koji su prijevoznici prošli mjesec održali s resornim ministrom Olegom Butkovićem, odnosno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nije urodio plodom. Prijevoznici su tada dobili neke ustupke, ali nisu im prihvaćeni glavni zahtjevi. Zbog toga su za ponedjeljak najavili prosvjed sporom vožnjom kamiona glavnim zagrebačkim ulicama, ali taj je prosvjed sada otkazan.

17. travanj 2024 09:39