Aktualno
StoryEditor

Vlada priprema prodaju 25 posto dionica HEP-a, ali ne da bi otkupila INA-u

04. Kolovoz 2017.

Kada se riješi pitanje vlasništva hidroelektrana i kada bude imenovana nova uprava HEP-a, Vlada će pokrenuti prodaju 25 posto dionica HEP-a, kroz IPO. Dionice kompanije bit će ponuđene građanima, institucionalnim ulagačima, pa čak i radnicima, glasi informacija pristigla od izvora iz Vlade, a koju prenosi Večernji list.

Međutim, iako je to bio prvotni plan, čini se kako se odustalo do otkupa MOL-ovih dionica INA-e, na način da se sredstva prikupe upravo prodajom dionica HEP-a. Barem tako tvrdi izvor.

Novac prikupljen kroz IPO bio bi, glasi novi plan, reinvestiran, te bi se dodatno išlo i u povećanje kapitala. Plan je da se građanima, većim ulagačima i radnicima ponudi paket veći od 25 posto dionica HEP-a, pri čemu bi radnici dobili dionice po povoljnijim uvjetima.

>>>HEP otvorio punionicu električnih vozila u Otočcu

Kapital bi se tako, umjesto zaduživanjem u bankama, stekao na tržištu novca, a čini se kako će mirovinski fondovi u ovoj priči odigrati ključnu ulogu. Naime, kako je mirovincima ograničeno ulaganje u kompanije, otvaranje mogućnosti da investiraju u tvrtku poput HEP-a, odavno je na popisu njihovih želja.

Prema dostupnim informacijama, Večernjak pretpostavlja kako bi ponuda dionica mogla biti realizirana iduće godine. Postupak IPO-a nije jednostavan, a i imenovanje nove Uprave HEP-a, za što je natječaj nedavno zatvoren, također traje.

Za uspjeh je ključno mijenjati Zakon o javnom dobru, jer sve hidroelektrane koje je HEP gradio, nije gradio bez naknade za korištenje javnog dobra, pa su hidroelektrane u Hrvatskoj i dalje u vlasništvu države.

>>>Počinju pripreme proračuna za 2018.

Bez uračunavanja hidroelektrana nije moguće točno procijeniti ukupnu vrijednost imovine HEP-a, koja se, ipak, procjenjuje na nekih 20 milijardi kuna. Ako se ta brojka pokaže točnom, to bi onda značilo kako će prodajom dionica HEP-a vlada Andreja Plenkovića raspolagati svotom od 5 milijardi kuna.

Model kako će prodaja biti provedena bit će sličan IPO-u koji je država provela s dionicama INA-e i HT-a, kada su brojni građani kupili dionice tih kompanija.

Provedba privatizacije dijela HEP-a, kroz prodaju dionica, politička je odluka, u kojoj Plenkovićev HDZ ima podršku koalicijskog HNS-a.

19. travanj 2024 07:42