Aktualno
StoryEditor

‘Vlada provocira društveni gnjev‘: Masovni prosvjed ogorčenih španjolskih umirovljenika

17. Ožujak 2018.

Kiša i snijeg nisu u subotu zaustavili tisuće ogorčenih umirovljenika koji su zauzeli ulice diljem Španjolske tražeći veće mirovine. Prosvjed umirovljenika u gradovima poput Madrida i Barcelone održan je tri dana nakon što je vlada najavila povećanje mirovina za 0,25 posto ove godine.

Oko 8,7 milijuna umirovljenika smatra da rast mirovina mora biti jednak porastu cijena, procijenjenom na 1,6 posto ove godine.

>>> Od travnja mirovina veća za 0,94 posto

„Ne možemo dopustiti da vlada osiromaši umirovljenike. Njihova kupovna moć pada u trenutku dok gospodarstvo raste po stopi od 3 posto a cijene po stopi od 1,1 posto“, priopćio je opći sindikat radnika UGT.

„Ulice će biti pune sve dok (premijer Mariano) Rajoy ne izjednači porast mirovina s inflacijom“, dodao je sindikat.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., poručila je kako je proračun ograničen i da Bruxelles kontrolira proračunski manjak. Nakon višegodišnje gospodarske krize, javnih rezova te posuđivanja novca za spašavanje posrnulih banaka, vlada premijera Rajoya nastoji održati  proračunski deficit ispod razine od 3 posto BDP-a na čemu inzistira Bruxelles.

Pritisak ulice ohrabrio je oporbu koja vidi priliku za rušenje manjinske vlade uspostavljene krajem 2016. Stranka centra Građani prestigla je vladajuću Rajoyevu stranku te je sada najpopularnija politička opcija u Španjolskoj, pokazala je anketa tvrtke za ispitivanje javnog mišljenja Metroscopia. Građani imaju podršku 28,9 posto birača, Narodna stranka 21,5 posto, lijevi centar PSOE 17 posto a lijevi Podemos 17 posto, objavljeno je ovaj mjesec.

>>>Grbavac: Hrvatski građani trebaju udvostručiti izdvajanja za mirovinu

„Prije glasovanja moraš promisliti“, bio je jedan od slogana nezadovoljnih umirovljenika koji su ranijih godina činili važno biračko tijelo Narodne stranke.

Trećina umirovljenika prima mjesečno manje od 684 eura, što je granica siromaštva u toj zemlji, podatak je sindikata. U Madridu je masovno okupljanje počelo u 11 sati unatoč kiši i vjetru, a povremeno je i sniježilo.

"Gore! Gore s našim mirovinama! Idemo umirovljenici, za ovo ima rješenja“, vikali su prosvjednici.

S razvijenih transparenata su zatražili promjenu formule računanja mirovina koja je na snazi od 2013.  Njome rast mirovina ne mora biti jednak rastu cijena.

„Vlada ne može nastaviti s mjerom uvedenom tijekom krize jer će time isprovocirati društveni gnjev“, poručio je Unai Sordo, generalni tajnik radničkog sindikata CCOO.

14. travanj 2024 09:29