Korona i biznis
28. travanj 2018.

Vlada RH: Svaki ministar u prosjeku zaposlio 27 novih ljudi

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine broj javnih i državnih službenika porastao je za 2667 pa ih zaključno s 30. rujna 2017. ima ukupno 233.886, a samo u ministarstvima povećao se za 543 službenika, odnosno na ukupno 41.952 zaposlena.

Riječ je o podacima iz Statističkog prikaza koji periodično objavljuje Ministarstvo uprave. Raspodijeljeno na dvadeset ministarstava, proizlazi da je svaki ministar u vladi Andreja Plenkovića odgovoran za bar 27 novozaposlenih državnih službenika. Je li to baš tako, nije poznato jer Statistički prikaz ne sadržava podatke raščlanjene po pojedinim Vladinim ustrojstvenim jedinicama, što je zaista šteta jer Ministarstvo barata tim podacima s obzirom na to da donosi i godišnje planove primanja u državnu službu te nadzire njihovu provedbu.

>>>Vlada: Ove godine zaposlit će se više od tri tisuće pripravnika

Najveće povećanje broja službenika zabilježeno je u javnim službama. U tom razdoblju broj javnih službenika popeo se za 1782 i danas ih je ukupno 147.108. Najviše, za 986 službenika, porastao je broj zaposlenih u zdravstvu; slijedi obrazovanje s porastom od 594 zaposlena. Na te dvije kategorije otpada više od 112,5 tisuća ljudi u korpusu javnih i državnih službi, 56.265 u zdravstvu i 56.380 u obrazovanju.

Kad je riječ o općim kategorijama koje prati Statistički prikaz Ministarstva uprave, u tom razdoblju pao je jedino broj zaposlenih namještenika u državnim službama, i to ni za sedamdeset. Danas namještenika u državnoj službi ima 3963, od čega ih je u ministarstvima zaposleno najviše, njih 1534.

>>>Vlada Dončiću: Prijem u državnu službu na temelju rezultata testiranja, a ne stranačke pripadnosti

Inače, drugi Statistički prikaz sadržavao je i podatke o broju službenika i namještenika u jedinicama lokalne i područne samouprave, kojih je 30. rujna prošle godine bilo 13.608. Podaci o broju službenika u jedinicama lokalne i područne samouprave ne bilježe se redovito u Statističkom prikazu, ali u odnosu na stanje od 31. prosinca 2015. njihov broj porastao je jedva za 28.

Kao tromjesečna publikacija Ministarstva uprave Statistički prikaz donedavno se objavljivao kvartalno, no posljednji put Ministarstvo ga je objavilo u prosincu prošle godine s podacima zaključno na 30. rujna 2017. ‘Friški‘ podaci, sudeći barem po prošlogodišnjim trendovima, mogli bi biti i veći od tih.