Aktualno
StoryEditor

Vlada uputila prijedlog novog zakona o tržištu plina

24. Siječanj 2018.

Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o tržištu plina kojim se tržište plina usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, a produžuje se i zaštita kućanstava u pogledu cijena i sigurnosti opskrbe te dostižu rokovi za normalno funkcioniranje tržišta i popunu skladišta.

Tom će se metodologijom zadržati regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva.

Prijedlogom uz ostalo propisuje se metodologija za reguliranu cijenu plina za kućanstva u obvezi javne usluge i to tako da se određuje najviša cijena prema kojoj opskrbljivači na veleprodajnom tržištu (OVT) mogu prodavati plin opskrbljivačima u obvezi javne usluge (OOJU).

Izrada novoga zakona o tržištu plina pokrenuta je lanjskog kolovoza, jer izmjene trenutno važećeg zakona koje su donesene u veljači, također 2017., nisu u cijelosti usklađene s EU-ovom direktivom o tržištu plina.

Ključne promjene 

Ključne promjene u novom zakonu odnose se na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina, kako bi se svim sudionicima omogućila ista i transparentna pravila sudjelovanja na tržištu i zaštitili krajnji kupci u obvezi javne usluge odnosno kućanstva, rekao je na sjednici Vlade ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Jedna od bitnih izmjena je i propisivanje postupka odabira OVT-a u prijelaznom razdoblju koje traje tri plinske godine (počinje 1. listopada 2018. a završava 1. listopada 2021.) a nakon čega se uloga OVT-a ukida.

OVT će tako u prijelaznom razdoblju od tri plinske godine moći prodavati plin prema reguliranim uvjetima opskrbljivačima u obvezi javne usluge koji se odluče kupovati plin za potrebe opskrbe kućanstava u obvezi javne usluge od OVT-a.

Nakon završetka prijelaznog razdoblja od tri plinske godine HERA će OOJU-eve birati na javnom natječaju s tim da je jedan od glavnih kriterija za odabir visina marže koju će oni zaračunavati kućanstvima, koja može bit manja ili jednaka marži koju je sukladno metodologiji odredila HERA.

Time je  omogućen opstanak opskrbljivača u obvezi javne usluge i nakon prijelaznog razdoblja od tri plinske godine, kako bi se zaštitili kupci iz kategorije kućanstava, odnosno kako bi se kućanstvima omogućila opskrba prema reguliranim uvjetima koja podrazumijeva i određivanje najviše moguće cijene po kojoj se plin može prodavati kućanstvima.

>>>Plinari Ćoriću: Naoružati se strpljenjem, donijeti energetsku strategiju i novu regulativu

Novi zakon propisuje i postupak određivanja zajamčenog opskrbljivača na tržištu s obavezom isporuke plina krajnjem kupcu na distribucijskom sustavu koji je pod određenim uvjetima ostao bez opskrbljivača.

Jedna od novosti je i da je za vrijeme trajanja prijelaznog razdoblja od tri plinske godine, ostavljena mogućnost prioritetnog zakupa skladišta za dio koji se odnosi na javnu uslugu - direktno ili indirektno putem OVT-a, radi osiguranja sigurnosti opskrbe i to tako da se dio kapaciteta sustava skladišta raspodjeli proporcionalno udjelu potrošnje kućanstava u obvezi javne usluge.

Hitni postupak

Vlada predlaže donošenje novog zakona o tržištu plina po hitnom postupku, a to tumači osiguravanjem pretpostavki za funkcioniranje tržišta plina u Republici Hrvatskoj u skladu s tržišnim rokovima, kao i uklanjanjem povrede EU-ove regulative koja nije poništena izmjenama i dopuna Zakona o tržištu plina u veljači 2017. godine.

S obzirom da ta povreda iz 2015. nije uklonjena te je u međuvremenu u 2017. godini zaprimljena nova, realno je očekivati pokretanje tužbe koja bi rezultirala sankcijama. Također, uzimajući u obzir tržišne rokove zakupa skladišnih kapaciteta, transportnih kapaciteta, nabavke plina, kao i sklapanje ugovora s opskrbljivačima u obvezi javne usluge, za što je rok 1. travnja tekuće godine, novi zakon morao bi stupiti na snagu najkasnije 28. veljače 2018. godine.

>>>Ina će isporučivati plin Petrokemiji ako bude plaćala račune

Naime, ugovori s OOJU istječu 1. travnja 2018. godine, a do tada vrijedi i cijena po kojoj mogu kupovati plin od opskrbljivača na veleprodajnom tržištu. Ne usvoji li se novi zakon do 28. veljače ove godine, primjenjuju se izmjene i dopune Zakona iz veljače 2017. koje nisu usklađene s EU direktivom, a pored toga cijena plina po kojoj OVT prodaje plina za kućanstva OOJU prestaje važiti 1. travnja 2018. godine te OOJU ne bi mogli na vrijeme odlučiti hoće li kupovati plin od OVT-a.

To bi rezultiralo nabavom plina na tržištu odnosno mogućim povećanjem cijene plina za kućanstva.

Isto tako, 1. travnja 2018. godine počinje sezona skladištenja plina za narednu ogrjevnu sezonu te postoji realna mogućnost da se skladišni kapaciteti neće zapuniti na vrijeme ukoliko OVT ne sklopi ugovore s OOJU, a što može ugroziti sigurnost opskrbe u ogrjevnoj sezoni 2018./2019., kažu u Vladi.

24. travanj 2024 20:25