Aktualno
StoryEditor

Vlada uputila u Sabor amandmane na četiri porezna zakona

02. Prosinac 2016.

Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru uputila amandmane na četiri od 15 zakona kojima se uređuje porezna reforma, a koji su u Saboru u drugom čitanju.

Vlada je prihvatila amandmane na konačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o lokalnim porezima, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu te Zakona o Poreznoj upravi.

Također, Vlada je dala i prethodnu suglasnost za prihvaćanje amandmana zastupnika Žarka Tušeka (HDZ), na članak konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Poticanja udomiteljstva, oporezivanje ‘naslijeđenih računa‘

Jednim amandmanom na konačni prijedlog Zakona o porezu na dohodak Vlada predlaže da se djecom smatraju djeca koju roditelji, posvojitelji, udomitelji i skrbnici uzdržavaju, i to i nakon završetka redovnog školovanja - do prvog zapošljavanja. Zbog poticanja udomiteljstva, u krug osoba koje se smatraju djecom, u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak dodaju se i udomljena i posvojena djeca.

"Drugim amandmanom na taj zakonski prijedlog Vlada predlaže da se naslijeđena kapitalizirana sredstva na računu umrlog člana mirovinskog fonda oporezuje kao nasljedstvo, a ne kao dohodak nasljednika. Tako bi se taj novac, umjesto po stopama od 12, 24 ili 36 posto, ovisno o visini iznosa, oporezivao po stopi kojom se oporezuje nasljedstvo".

Izuzeće vozila za prijevoz osoba s invaliditetom

U konačnom prijedlogu Zakona o lokalnim porezima Vlada predlaže da se od plaćanja poreza na cestovna motorna vozila, uz vozila Republike Hrvatske i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, tijela državne uprave, zdravstvenih ustanova, vatrogasnih jedinica, diplomatskih i konzularnih predstavništava i stranoga diplomatskog osoblja, za prijevoz umrlih i taksi službu, izuzmu i vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom. Budući da osobe s invaliditetom kupljena vozila moraju prilagoditi svojim osobnim potrebama i mogućnostima, na taj se način osobama s invaliditetom barem u manjoj mjeri smanjuju troškovi, objašnjavaju iz Vlade.

Vlada je u Sabor poslala i svoj amandman na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim se briše odredba da poslove obračuna i naplate posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila umjesto Porezne uprave obavlja Carinska uprava.

Zadržavanje pune nadležnosti u oporezivanju rabljenih vozila

Iz Vlade pojašnjavaju da je ocijenjeno da navedena promjena ne bi bila svrhovita s gledišta dostupnosti usluge oporezivanja motornih vozila u kontekstu teritorijalnog razmještaja ustrojstvenih jedinica Carinske uprave u odnosu na razmještaj ustrojstvenih jedinica Porezne uprave. Stoga se predlaže da Porezna uprava zadrži punu nadležnost nad obavljanjem poslova obračuna i naplate posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila.

Vlada je dala i suglasnost na amandman koji je na isti zakon dao Žarko Tušek, saborski zastupnik HDZ-a, a kojim se predlaže da se razina oporezivanja posebnim porezom na motorna vozila određuje prema vrijednosnom kriteriju. Tako bi se za vozila čija je prodajna cijena do 400 tisuća kuna stopa korigirala na iznos posebnog poreza koji je predložen u prvom čitanju Zakona, a za motorna vozila čija je vrijednost viša predlaže se proširivanje razreda i smanjivanje stopa posebnog poreza na motorna vozila.

Ocjenjuje se da će predložena korekcija imati pozitivan utjecaj na položaj gospodarskih subjekata u sektoru prodaje motornih vozila, kako na njihovo ukupno poslovanje, tako i posebice na zaposlenost, obrazlaže se u Vladinoj prethodnoj suglasnosti na ovaj amandman.

Porezno savjetovanje bez prava na potpisivanje  

Amandmanom na konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu predlaže se da porezne savjete mogu ograničeno u okviru svoje djelatnosti, ali bez prava na potpisivanje poreznih prijava, kontinuiranog ugovorenog nadzora pravilnosti vođenja poreznih evidencija, sudjelovanja i zastupanja stranke u poreznim i prekršajnim postupcima pred poreznim tijelima i poreznim upravnim sporovima, obavljati i samostalni ovlašteni revizori i revizorska društva.

Amandmanom na konačni prijedlog Zakona o Poreznoj upravi, službenici Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara zatečeni na radnim mjestima u Poreznoj upravi i Ministarstvu financija zadržavaju raspored na svojim radnim mjestima i plaću sukladno postojećim rasporednim rješenjima, do donošenja novih rješenja o njihovom rasporedu na radna mjesta.

U Hrvatskom saboru je u drugom čitanju paket od 16 zakonskih prijedloga vezanih uz provedbu porezne reforme. U tom su paketu izmjene zakona o porezu na dodanu vrijednost, o trošarinama, o fiskalizaciji u prometu gotovinom, potom konačni prijedlozi Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak, o Poreznoj upravi itd.

Kako je u srijedu u Saboru kazao ministar financija Zdravko Marić, Vlada je u smjernice za izradu proračuna za 2017. ukalkulirala provedbu porezne reforme.

14. travanj 2024 05:57