Aktualno
StoryEditor

Vlada zabranila najam i prodaju POS stanova, proširili subvenciju za kupnju stana

13. Lipanj 2019.

Vlada zabranjuje najam i prodaju neotplaćenih POS Stanova te dodatno širi subvenciju na kupnju stanova.

Naime, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

-Ovo su dvije mjere koje imaju za svrhu rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Građani su nas tražili da promijenimo ova dva zakona i to smo učinili - rekao je Štromar.

Novina u zakonu je ta da se dodatno subvencionira kredit za svakog maloljetnog člana kućanstva na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu.

-Drugim riječima svako dijete u obitelji donosi još jednu godinu subvencije. Kao i do sada, subvencija ostaje između 30 i 51 posto rate kredita u razdoblju od pet godina. A za svako dijete koje se rodi, subvencija se produžuje dvije godine - rekao je Štromar. Što se tiče poticajne stanogradnje, rekao je da je to konkretna demografska mjera.

-Izmjenama zakona omogućuje se rješavanje stambenog pitanja širem broju građana. Zabranjuje se davanje u najam i prodaje neotplaćenih stanova, što će se definirati kupoprodajnim ugovorom. Kako bi se stanovi zaista koristili na način na koji trebaju. Posljednja izmjena zakona tiče se smanjenja kamate na javna sredstva u otplati s tri na dva posto godišnje - zaključio je Štromar i najavio kako će do kraja iduće godine 20.000 obitelji putem ovih dviju mjera imati svoj vlastiti dom.

18. travanj 2024 05:38