Aktualno
StoryEditor

Vladajući predlažu Vujčića za guvernera, Švaljek za njegovu zamjenicu

11. Srpanj 2018.

Za guvernera Hrvatske narodne banke vladajuća većina, doznalo se u srijedu, predložit će Borisa Vujčića, kojemu je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

>>>Sabor: Bandićev Klub predložio Ljubu Jurčića za guvernera HNB-a

Za troje viceguvernera predloženi su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

Tu je neslužbenu informaciju nakon zajedničke sjednice klubova vladajuće koalicije novinarima potvrdio predsjednik Kluba zastupnika HDZ Branko Bačić. Kazao je da su te prijedloge podržali i njihovi koalicijski partneri.

Upitan je li bilo riječi o političkoj trgovini s obzirom na to da je Švaljek bliska HSLS-u, kazao je da je "ona prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera". "Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja", ustvrdio je Bačić.

S obzirom na to da je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, također dio vladajuće koalicije, na čelno mjesto HNB-a predlagala Ljubu Jurčića, bivšeg ministra gospodarstva u Vladi Ivice Račana, Bačića su novinari pitali kako je na to reagirala Bandićeva stranka. "Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo", odgovorio je Bačić.

>>>Vujčić: Nema razloga da HROK stane zbog GDPR-a

Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata za čelništvo HNB-a neće biti nikakvih problema.

"Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu Odbora. Neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema", poručio je Bačić.

24. travanj 2024 02:55