02. svibanj 2017.

Vladine reforme ruše mirovine za 27 posto rođenima nakon 1962.

Svi koji su rođeni 1962. godine i kasnije imat će 27 posto niže mirovine! Takav scenarij proizlazi iz najnovijeg Programa konvergencije koji je zajedno s Nacionalnim programom reformi Plenkovićeva Vlada prihvatila prošli četvrtak, piše Večernji.

Prema projekcijama Vlade do sredine stoljeća javni izdaci za mirovine spustit će se sa sadašnjih 11 na oko 7,2 posto BDP-a. Smanjenja se prema programu očekuju od 2027. godine jer će uz državu mirovine u većem broju početi isplaćivati i privatni mirovinski fondovi. Umirovljenici  koji će primati mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz prvog stupa – navodi Plenkovićeva Vlada.

Štedjet će se i ranijim produljenjem radnog vijeka na 67 godina te jačom penalizacijom prijevremenih mirovina, a jedino će do 2030. rasti izdaci za minimalne mirovine branitelja.

Večernji prenosi kako će Vlada uštedjeti na mirovinskim troškovima smanjenjem budućih mirovina svih koji su sada mlađi od 55 godina, odnosno rođeni nakon 1962. godine, jer su oni obveznici drugog mirovinskog stupa. Dodatak od 27 posto vrijedi samo za osiguranike prvog stupa. Iako uplaćuju 15 posto u prvi i svega pet posto u drugi stup, zaposleni rođeni nakon 1962. godine nemaju pravo na taj dodatak. Problem će se pojaviti već 2019. kada prve žene rođene 1962. ostvare pravo na prijevremenu mirovinu, koja će biti 27 posto niža od mirovina radnika rođenih samo godinu dana ranije. No, prava eskalacija ovog problema očekuje se 2026., odnosno 2027. kada ta generacija počne ostvarivati uvjete za redovnu mirovinu.

Budući da će se ogroman udar na nove umirovljenike pojaviti već 2019. godine, posve je nerazumljivo što se micanje dodatka od 27 % hladno opisuje kao mjera koja će pridonijeti održivosti javnih financija. Kako može biti održiv potez koji će brojne generacije gurnuti u siromaštvo? pita se Večernji.