Aktualno
StoryEditor

Vlahović: Završilo je restrukturiranje Adrisa

14. Lipanj 2017.

"Današnjom skupštinom i formalno smo dovršili proces restrukturiranja Adris grupe, a umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad", kazao je Vlahović.

>>> U novom broju Lidera: Adris – Vlahovića čeka vatrena skupština zbog mlrd kn zarobljene u Agrokoru

Dodao je kako je tijekom zadnjih pet godina Adris investirao više od četiri milijarde kuna, a prosječno je godišnje ostvarivao neto dobit u vrijednosti od gotovo 427 milijuna kuna dok je u 2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna.

Po njegovim riječima prosječni godišnji rast dividende, bez izvanredne dividende iznosio je 21 posto dok je cijena dionica prosječno godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu.

"Maistra je povećala poslovne prihode za gotovo 40 posto, a operativnu i neto dobit 2,4 puta. Cromaris  je svoje prihode od prodaje povećao gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijski i organizacijski je restrukturirano i u 2016. godini ostvarilo je neto dobit veću za 54 posto. Rast dobiti novih poslova u potpunosti je nadomjestio poslovanje duhanske divizije", naglasio je Vlahović. Najavio je kako će Adris do 2021. investirati dodatnih četiri milijarde kuna, od čega dvije milijarde u turizam.

>>> Adris otkupljuje vlastite dionice

Osvrnuo se i na suradnju s Agrokorom za koju ocjenjuje da je značajno pridonijela uspješnim rezultatima.

"Podsjećam da je TDR bio jedan od najvećih dobavljača Agrokora. Zahvaljujući i tome, TDR je godinama bio uspješna hrvatska i regionalna tvrtka. Uz to, maksimalizirali smo vrijednost prilikom prodaje TDR-a 2015. godine", istaknuo je Vlahović.

Podsjetio je kako je Adris grupa u 2016. godini ostvarila neto dobit od 501 milijuna kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjom povećanje od 27 posto. Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

Tijekom rasprave na skupštini, na pitanje malih dioničara o netransparentnosti poslovanja, Vlahović je uz ostalo rekao da "svatko razuman vidi da je riječ o uspješnom poslovanju i golemom dobitku" te da TDR ne bi opstao da nije bilo suradnje s Agrokorom.

>>> Adris predlaže dividendu od 17 kuna po dionici, 2 kune više nego prošle godine

Dividenda 17 kuna po dionici

Nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2016. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2016. godine. Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2016. godinu iznosi 236 milijuna kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve. Iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojit će se iznos od 279 milijuna kuna za isplatu dividende, koja iznosi 17 kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja 2017. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja 2017. godine.

Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora.

23. travanj 2024 21:30