Aktualno
StoryEditor

Vlak pogonjen vodikom spreman za komercijalnu upotrebu

27. Ožujak 2017.

Vlak pogonjen vodikovim ćelijama uspješno je prošao svoju prvu probnu vožnju u Njemačkoj, te pokazao održivost tehnologije koja radi bez otpada. Nakon što se obavi još par planiranih testova, vlak bi trebao započeti s komercijalnim vožnjama krajem ove godine na relaciji Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven u Njemačkoj, piše Digital Trends.

Postoji niz špekulacija o tome kako bi mogla izgledati budućnost međugradskog i gradskog prometa. Neki tvrde da će to obavljati automatizirani automobili, dok drugi priželjkuju malo neobičnije tehnologije kao što je Hyperloop.

Ipak, ekološki prihvatljivije alternative tradicionalnim transportnim sustavima, kao što je vlak s nultom emisijom, mogli bi prevladati.

>>>Trumpov savjetnik za okoliš kaže da ugljikov dioksid nije ključan faktor globalnog zagrijavanja

Jedan od takvih vlakova, Coradia iLint, razvila francuska multinacionalna kompanija Alstom.

Vlak i Lint ima unutarnju stanicu za gorivo koja koristi kombinaciju pohranjenog vodika i kisika koju povlači iz atmosfere kako bi proizveo električnu energiju.

Takva energija ima snagu da pokreće vlak do 140 kilometara na sat, a višak energije sprema se u velike litij-ionske baterije za kasniju upotrebu. Vlak također može koristiti energiju za oporavak sustava kako bi se poboljšala učinkovitost električnih sustava.

>>>HEP Proizvodnja osigurala okolišnu dozvolu za elektranu-toplanu Zagreb

Zahvaljujući takvom sustavu vlak je u potpunosti održiv, a emitira samo vodu i paru, te ne zahtijeva elektrifikaciju za vrijeme vožnje. Osim toga, nema nikakvog izgaranja stoga vlak ne proizvodi buku.

Sve to čini Coradia iLight nevjerojatno svestranom tranzitnom opcijom, koja je sposobna prometovati u gusto naseljenim područjima bez da zagađuje okoliš i proizvodi buku.

https://twitter.com/Alstom/status/780418967420694528

Testiranja su provedena pri brzini od 80 kilometara na sat, što zahtjeva dodatna ispitivanja kako bi se dokazalo da je vlak siguran za vožnju i pri većim brzinama.

- Ovaj probni rad je značajan korak u zaštiti okoliša i tehničkim inovacijama, rekao je Didier Pfleger, potpredsjednik Alstoma za Njemačku i Austriju.

- Zahvaljujući Coradi iLight-u i njegovoj tehnologiji, Alstom je prvi željeznički proizvođač koji nudi alternativu nulte emisije za masovni prijevoz vlakovima, dodao je.

16. travanj 2024 18:19