Aktualno
StoryEditor

Vlasnica Plive planira otpuštanje četvrtine radnika na globalnoj razini

14. Prosinac 2017.

Teva Pharmaceutical smanjit će svoju radnu snagu za više od četvrtine, odustati od mnogih proizvodnih pogona i obustaviti dividendu  na redvnim dionicama u dugoočekivanom remontu kako bi vratila svoj nagomilani dug, piše CNBC.

Ovaj najveći proizvođač lijekova danas je priopćio da će ove mjere rezultirati s 14 tisuća radnih mjesta manje i to na globalnoj razini, a većina rezova očekuje se u 2018. godini.

>>>PLIVA: Konsolidacija globalnog poslovanja Teve (zasad) bez utjecaja na hrvatsku tvrtku

Kroz dvogodišnji plan restrukturiranja Teva namjerava smanjiti troškove za 3 milijarde dolara do kraja 2019. godine, s obzirom da su troškovi u 2017. procijenjeni na 16,1 milijardu dolara.

Teva je najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, a vlasnica je i Plive. Zapošljavaju oko 57 tisuća radnika širom svijeta i najveća su izraelska kompanija čije su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju.

Teva je napravila niz izmjena nakon što je Kare Schultz postao izvršni direktor 1. studenog, a sve zbog opterećenja dugom od 35 milijardi dolara, nastalim nakon što je za 40,5 milijardi dolara kupljen Allergan’s Actavis, generički lijek. Teva očekuje da će naknada za restrukturiranje u 2018. godini iznositi 700 milijuna dolara, a otpast će uglavnom na troškove otpremnina, uz eventualne dodatne troškove nakon odluke o zatvaranju ili prodaji postrojenja, ustanova za istraživanje i razvoj, te ureda.

>>> ‘Erozija cijena’: Teva prodaje imovinu radi namirenja duga

- Ovaj plan ćemo izvršiti pažljivo i pravovremeno s fokusom na prihod i generiranje novčanog toka, kako bismo bili sigurni da je Teva spremna ispuniti sve svoje financijske obaveze, rekao je Schultz u priopćenju, a prenosi CNBC.

Teva će u veljači iduće godine izložiti svoje izglede i dugoročni strateški smjer za budućnost.

 

18. travanj 2024 09:04