Aktualno
StoryEditor

Vlasnik Corone kupuje udio u najvećem svjetskom proizvođaču kanabisa

02. Studeni 2017.

Constellation Brands, vlasnik Corona piva, potvrdio je stjecanje 9.9 posto udjela u kompaniji Canopy Growth, najvećeg svjetskog proizvođača kanabisa, javlja Vice. U priopćenju je potvrđeno kako će ove dvije tvrtke surađivati na razvoju tržišta pića na bazi kanabisa, za koje se nadaju da će prodavati kao proizvod namijenjen odraslim osobama za konzumaciju na tržištima gdje su takvi proizvodi legalni za konzumaciju.

Stjecanje manjinskog udjela je transakcija za koju će Constellation Brands izdvojiti 245 milijuna dolara, realizacija dogovora se očekuje početkom ovog mjeseca. Constellation prema ugovoru ima pravo stjecanja dodatnih dionica Canopyja.

>>>Živi zid: Legalizirati do šest stabljika konoplje za rekreaciju

Alkoholni div, koji posjeduje brendove i prodaje više od 100 vrsta piva, vina i alkoholnih pića također će omogućiti tvrtki Canopy podršku što se tiče područja koja se odnose na potrošačku analitiku i marketing. Ova transakcija je ključna, posebno u političkog klimi gdje savezna vlada Kanade pokušava ograničiti brendiranje i oglašavanje kanabisa u skladu sa svojom mantrom koja glasi ‘zaštitimo kanadsku mladež‘.

CEO kompanije Constellation Brands, Rob Sands, je u nedavnom intervjuu potvrdio kako tvrtka ulazi u segment proizvoda od kanabisa jer u narednim godinama očekuju da će vlada SAD-a legalizirati korištenje kanabisa u rekreativne svrhe na federalnoj razini.

>>>U 10 mjeseci u Coloradu prodano milijardu dolara trave

Postoji mnoštvo poslovnih mogućnosti koje bi mogle proizaći iz trenda legalizacije marihuane, a kozmetika za njegu kože, šamponi i slični proizvodi već sad su legalni i širokoprihvaćeni. Namirnice s dodatkom kanabisa, uključujući kavu, sokove i druga pića neće biti legalna u Kanadi do srpnja 2018. nakon čega se očekuje da će sredinom 2019.  biti legalizirane, točno godinu dana nakon što bi rekreativna marihuana trebala postati legalna.

Vrijednost dionice Canopya nakon objave preuzimanja skočila je gotovo 14 posto, dok je vrijednost dionice Constellation Brandsa narasla malo manje od 0.5 posto.

20. travanj 2024 16:13