Aktualno
StoryEditor

Vodeći telekomi ne planiraju povećanja cijena zbog nove regulacije rominga

22. Svibanj 2017.

Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska - od 15. lipnja primijenit će novu EU regulaciju roaminga, no zbog toga, barem u prvo vrijeme, ne planiraju povećavati cijene za korisnike, doznaje se iz tih telekoma.

U Hrvatskoj od 15. lipnja počinje primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s različitim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi. To znači da će cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od tog datuma biti jednake onima kod kuće za mobilne razgovore, SMS poruke i podatkovni promet, dok građani putuju po Europi, odnosno zemljama EU/EEA (članice EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn).

>>>Američko i njemačko tržište poduprli tromjesečne prihode i temeljnu dobit Deutsche Telekoma

Usluge cijena u roamingu bile su do sada više nego u domaćem prometu, pa se špekuliralo da bi operateri mogli nadoknaditi gubitke zbog smanjenih cijena roaminga pvoećanjem cijena svim korisnicima.

Povodom toga iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, na upit Hine istaknuli su da će 15. lipnja implementirati nove maloprodajne roaming cijene za područje zemalja EU/EEA koje će biti jednake domaćim maloprodajnim cijenama.

-Navedene izmjene neće utjecati na postojeće domaće cijene usluga HT-a. Pri korištenju usluga roaminga korisnici će plaćati nacionalne cijene za podatkovne, govorne i SMS usluge, sukladno tarifi ili opciji koju imaju, a kako bi se spriječile zloporabe ili prekomjerne uporabe roaming usluga u EU/EEA, predviđena je mogućnost naplate dodatne roaming naknade isključivo u slučajevima koji su definirani roaming regulacijom, ističu iz HT-a.

>>>Ukupni prihodi Hrvatskog Telekoma u prvom kvartalu porasli za 8,7 posto

Smatraju da novi sniženi iznosi veleprodajnih naknada za regulirane roaming usluge, dugoročno gledajući, mogu imati negativan utjecaj, naročito na turističke zemlje, poput Hrvatske.

-Kako bi sačuvali kvalitetu usluga tijekom turističke sezone, kada se višestruko povećava broj stranih turista u domaćim mrežama, operatori moraju značajno investirati u telekomunikacijsku mrežu i kapacitete, pogotovo u turističkim mjestima. Stoga, novi veleprodajni uvjeti roaminga dovode u pitanje povrat troškova ulaganja i mogu imati utjecaj na osiguravanje uvjeta za dugoročne investicije telekom operatora, kažu iz HT-a.

I drugi po veličini telekom u Hrvatskoj, Vipnet, u potpunosti će implementirati promjene u roaming regulaciji, pri čemu ocjenjuju da će Hrvatska, koja se nalazi u skupini zemalja okrenutih turizmu, najviše osjetiti učinke maloprodajne i veleprodajne roaming regulacije.

-Vipnet će eventualnu odluku o promjeni cijena i tarifnih paketa donijeti nakon detaljnih analiza stvarnih učinaka nove regulacije roaminga, vodeći pritom brigu o zadovoljstvu i potrebama korisnika, poručuju iz Vipneta.

Napominjući kako će korisnike o detaljima i pravilima nove roaming regulacije pravovremeno još dodatno obavijestiti, iz Tele2 Hrvatska navode i da su, s obzirom da im je turistička sezona vrlo zanimljivo razdoblje tijekom godine, već isplanirali aktivnosti prema inozemnim gostima koji dolaze na odmor u Hrvatsku.

>>>Napredna poslovna rješenja Hrvatskog Telekoma za organizaciju poslovanja i povećanje prodaje

-Ukidanje roaminga u EU utjecat će na prihode, ali i na ponašanje korisnika, jer će sada moći bez brige koristiti svoju tarifu i u EU, što će dovesti do više razgovora te znatnog povećanja korištenja podatkovnog prometa u tarifi, očekuju u Tele2 Hrvatska.

Vjeruju da nova regulacija roaminga neće imati toliko veliki utjecaj na telekome u Hrvatskoj koliko na one u ostatku Europe te da Hrvatska kao popularna turistička zemlja može očekivati pozitivni trend u veleprodajnim prihodima od turista koji će bez brige koristiti svoje tarife kod nas tijekom sezone.

26. travanj 2024 08:21