Aktualno
StoryEditor

Vodič do dugovječnosti: Ubij zombije radi pomlađivanja

01. Prosinac 2017.

Biti zauvijek mlad danas je imperativ. Vječno mlado lice, prekrasna kosa, glatke ruke, sa 65 izgledati barem kao dobroočuvani 35-godišnjak. Činjenica je da se kult mladosti itekako forsira, što pokazuju i brojne reklame raznih proizvoda. No kako postići gotovo pa vječnu mladost? S jedne strane, kako bi pobijedile starenje, farmaceutske i biotehnološke tvrtke naveliko testiraju takozvane senolitike – lijekove koji likvidiraju senescentne stanice, odnosno stanice koje više nisu sposobne za diobu.

>>>Antarktika: Glad potukla sve osim dva potomka u koloniji od 18.000 parova pingvina

S druge strane, sve više psihologa uvjerava da je za dugovječnost ili dugotrajnu mladost dovoljno biti dobar prijatelj. No krenimo s medicinskom stranom priče. Znanstvenik Jan van Deursen, voditelj laboratorija koji se bavi molekularnim temeljem karcinoma na Klinici Mayo, ostao je 2000. poprilično iznenađen radeći eksperimente na miševima. Naime, radio je na razvijanju tumora i traženju lijeka za zloćudnu bolest. No miševi su dobili neobičnu bolest. Nakon tri mjeseca krzno im je bilo izrazito tanko, a oči vrlo čudne.

>>>Znanstvenici potvrdili veze između galaksija

Kako bi pobijedile starenje, farmaceutske i biotehnološke tvrtke naveliko testiraju senolitike, lijekove koji likvidiraju stanice koje više nisu sposobne za diobu, a zovu ih i senescentnima i ‘zombi-stanicama‘. S druge strane, sve više psihologa uvjerava da je za dugovječnost ili dugotrajnu mladost dovoljno biti dobar prijatelj.

Trebale su mu godine da shvati što se događa. Miševi su rapidno starjeli, njihova tijela ostala su ‘začepljena‘ stanicama koje se nisu dijelile, a nisu ni odumirale. To je Deursenu i njegovim kolegama u slavnoj Klinici Mayo u Minnesoti dalo ideju. Bi li ubijanje tih ‘zombistanica‘ u miševima odgodilo starenje? Odgovor je bio ‘da‘. U istraživanju iz 2012. stručnjaci su otkrili da eliminiranje tih senescentnih stanica sprječava mnoge simptome starenja. Od tada su brojni eksperimenti potvrdili kako se te vrste stanica s godinama nagomilavaju u organima i da se njihovim eliminiranjem mogu ublažiti, čak i spriječiti određene bolesti. Pokusi na miševima pokazali su da čišćenje organizma od tih stanica vraća kondiciju, gustoću krzna i funkciju bubrega. Brže su nestajale plućne bolesti, čak se obnovila i oštećena hrskavica. Studija iz 2016. pokazala je da ta terapija produljuje život onih miševa koji su normalno starjeli.

- Uklanjanjem senescentnih stanica možete stimulirati proizvodnju tkiva - rekla je Jennifer Elisseeff,  biomedicinska inženjerka na Sveučilištu ‘Johns Hopkin‘ u Baltimoreu.

Ovaj ‘antiaging‘ fenomen bio je potpuno neočekivani obrat u studiji senescentnih stanica. Te su stanice prvi put spomenute prije pet desetljeća. Kada stanica krene u proces starenja, a gotovo sve stanice imaju taj potencijal, ona prestaje proizvoditi svoje kopije, počinje se razbijati u stotine proteina. Senescentne stanice su u zoni sumraka – nisu mrtve, ali se ne dijele kao što su radile na svome vrhuncu. Sada znanstvenici i farmaceutska industrija testiraju novu vrstu lijekova – senolitike, koji ubijaju ili barem sprječavaju starenje stanica.

>>>Genetičko inženjerstvo: Znanstvenici prvi put ‘reprogramirali’ DNK unutar ljudskog tijela

No znanstvenici strahuju jer se nebrojeno puta pokazalo da rezultati postignuti na miševima nisu nužno isti i kod ljudi, pogotovo u segmentu starenja i sprječavanja starenja. Nijedan drugi ‘antiaging‘ eliksir nije probio tu barijeru razlika između miševa i ljudi, i to zbog nekoliko dobrih razloga. Prvi je onaj financijski, odnosno gotovo je nemoguće dobiti sredstva za klinička istraživanja koja mjere produljenje životnoga vijeka.

>>>Istraživanje: Metalci otvoreni, a turbofolkeri zatvoreni za promjene

Gotovo je nemoguće dobiti sredstva za klinička istraživanja koja se bave produljenjem životnoga vijeka jer čak ni najnadobudniji Amerikanci starenje nisu okarakterizirali kao stanje koje treba liječiti.

Čak i kao koncept, starenje je sklizak teren. Naime, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) starenje nije okarakterizirala kao stanje koje treba liječiti. Ipak, ako bilo koje od istraživanja ponudi smjer k rješavanju problema učinkovitosti ljudskog tijela, bit će to golem poticaj razvoju raznih tretmana i boljem razumijevanju temeljnih procesa starenja.

>>>Psiholozi otkrili pozitivnu korelaciju između sanjarenja, inteligencije i kreativnosti

Inače, mikrobiolozi Leonard Hayflick i Paul Moorhead skovali su još 1961. pojam senescentne stanice. Smatrali su da predstavljaju starenje na staničnoj razini. No u to doba je rađeno vrlo malo istraživanja na temu starenja. Njihova ideja ignorirala se desetljećima. Do sredine 2000.-ih senescentne stanice shvaćale su se kao stanice koje zaustavljaju rast oštećenih stanica kako bi se suzbio tumor.

Postoji i tamna strana priče. Godine 2008. tri su istraživačke grupacije otkrile kako senescentne stanice izlučuju različite molekule, uključujući citokine, faktore rasta, i proteaze, koji utječu na funkciju obližnjih stanica i potiču lokalne upale. Znanstvenici tvrde kako su u mladom i zdravom tkivu te molekule vjerojatno dio procesa obnove stanica, pri čemu oštećene stanice stimuliraju popravak obližnjeg tkiva i emitiraju signal imunološkom sustavu da ih ukloni. Bilo kako bilo, istraživanje je već potaknulo brojne kompanije koje pobliže žele vidjeti i financirati istraživanja. Pitanje je vremena kada ćemo piti tablete za mladost. No postoje i druge metode koje ne uključuju gutanje tableta.

>>>Microsoft i Google žele pobijediti rak

Svi smo vidjeli videozapise na Youtubeu gospođe u poznim godinama koja poput mlade gimnastičarke izvodi vježbe. Gospođa nije gutala tablete, nego je cijeli život bila aktivna, zdravo se hranila, živjela punim životom. Postoje milijuni savjeta o tome kako ostati mlad, a koji ne uključuju medikamente. Jedan od njih je i da se okružite dobrim ljudima, pravim prijateljima jer su oni temelj mladosti, barem tog osjećaja. Što i nije toliko loše.

20. travanj 2024 11:16