Aktualno
StoryEditor

Vodič za 81.000 kandidata: Kako se pokreće postupak jednostavnog stečaja

19. Veljača 2019.

Građani koji u Fininom očevidniku imaju dugovanje do 20 tisuća kuna dulje od tri godine dobiti uskoro mogu očekivati ‘poziv na očitovanje‘. Riječ je o 81 tisući građana koji ukupno duguju oko milijardu kuna, od čega 350 kuna zateznih kamata, a čiji broj, sukladno novom stečajnom zakonu, država želi smanjiti.

Prema podacima Fine, 31. siječnja ove godine 264.586 blokiranih građana dugovalo je 17,39 milijardi kuna, što je 25,34 milijarde kuna glavnice manje nego u siječnju prošle godine i 60.373 blokiranih građanina manje.

  • Što treba učiniti po primitku ‘poziva za očitovanje‘?

Građani koji prime poziv trebaju zaokružiti opciju ‘Suglasan sam‘ ili ‘Nisam suglasan‘ da se provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

  • Oni koji se odluče pristati

Osim zaokruživanja opcije ‘Suglasan sam‘ građani moraju popuniti i popis imovine, koji je dio obrasca očitovanja. Ako dužnik želi da se ‘jednostavni stečaj‘ provede i na vjerovnike moraju zaokružiti ‘Predlažem‘ te popuniti popis imovine te sve zajedno poslati Fini, koja to prosljeđuje sudu. Dužnik u roku od 60 dana od otvaranja postupka može povući očitovanje danoj suglasnosti za provođenje stečajnog postupka.

  • Oni koji ne žele u stečaj

Građani imaju rok od 15 dana da zaokruženi obrazac s naznakom ‘Nisam suglasan‘ dostave Fini. Ukoliko to ne učine, podrazumijeva se da su suglasni s jednostavnim postupkom stečaja te će Fina pokrenuti proceduru.

Za više informacija o samom postupku u Fini su organizirana savjetovališta o izvanrednom postupku stečaja, a one su dostupne i na web stranicama Fine.

25. travanj 2024 11:27