Aktualno
StoryEditor

Volkswagen ubrzava tranziciju, odvojio 20 milijardi eura za EV baterije

13. Ožujak 2018.

Volkswagen je odabrao partnere za nabavku baterija i srodne tehnologije nužne za proizvodnju električnih automobila u dogovorima čija je ukupna vrijednost 20 milijardi eura, javlja Reuters.

Poriv stiže dvije i pol godine nakon izbijanja ‘dieselgate‘ skandala koji je posebno potresao njemačku automobilsku industriju i u konačnici ubrzao tamošnju tranziciju prema čistim, električnim vozilima (EV).

>>>‘Gigatvornica’ dobiva konkurenciju, Scania kreće u gradnju najveće tvornice baterija u EU

Najveći proizvođač automobila rekao je u utorak da će proizvodnju EV-a proširiti na 16 tvornica diljem svijeta do 2022. godine.

VW je postavio cilj lansiranja 80 novih električnih vozila do 2025, odnosno čak 300 modela do 2030. godine.

- Mi smo u prošlim mjesecima uklonili sve prepreke kako bi brzo i odlučno implementirali našu električnu strategiju (Roadmap E) - rekao je glavni direktor Matthias Mueller tijekom tiskovne konferencije na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati.

>>>U Norveškoj sve više električnih automobila, vlasnici imaju brojne pogodnosti

VW je prošle godine započeo potragu za partnerima u Kini, Europi i Sjevernoj Americi koji posjeduju baterijsku tehnologiju, ukupna ulaganja sežu do 50 milijardi eura. Mueller je rekao da će odluka o dobavljaču za Sjevernu Ameriku biti brza.

>>>Odluka o zabrani dizelaša u Stuttgartu i Duesseldorfu odgođena za kraj veljače

Iako suočena s milijardama eura troškova povezanih s dieselgate skandalom, grupa se obvezala da će do kraja 2022. godine uložiti 34 milijardi eura u EV, autonomnu vožnju i ‘mobilne servise‘, što predstavlja jedan od ambicioznijih program unutar industrije.

19. travanj 2024 19:36