Aktualno
StoryEditor

Vrančić: Menadžeri moraju prerasti u lidere ako misle preživjeti

08. Studeni 2018.

Konferenciju o nabavi u organizaciji Lidera i Hrvatske udruge nabavnih djelatnosti zaključio je svojim predavanjem konzultant za ljudske potencijale Ivica Vrančić iz tvrtke Verantius. Osnovna poruka njegovog vrlo živahnog predavanja bila je da će 4. industrijska revolucija izbrisati zanimanje menadžer jer je riječ o zanatu nastalom u 1.industrijskoj revoluciji, dok je liderstvo vještina, odnosno svojstvo. Rješenje je stoga očito – menadžeri moraju prerasti u lidere, ako misle preživjeti.

Novi lideri neće imati poziciju moći (šefovi su slabije plaćeni od nekih zaposlenika, nova generacije nisu impresionirane hijerarhijom), povezivat će profesionalnu odlučnost i osobnu skromnost, funkcionirati u organizacijskoj kulturi koja se temelji na ‘kako‘ jednako kao i ‘što‘, poticati raznovrsnost i razvoj zaposlenika te dvosmjernu komunikaciju.

Posljedice su toga uključiva organizacijska kultura i angažiranost zaposlenika, atraktivnost poslodavca, razvoj zaposlenika i ‘nasljednika‘, bolji i održiviji poslovni rezultati. Koje će pak, posljedice na društvo ostaviti 4.industrijska revolucija, tek treba vidjeti, no Vrančić je ponudio neke mogućnosti. Tako će ekonomija dijeljenja zamijeniti ekonomiju opsega, osnovne ljudske potrebe će biti zadovoljene, talent će postati važniji od kapitala, ekologija rastući problem, kao i pitanja privatnosti, etike i vrijednosti, a kineska dominacija činjenica.

 

20. travanj 2024 12:43