Aktualno
StoryEditor

Vrdoljak: HNS je treća politička snaga u Hrvatskoj

22. Svibanj 2017.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo rezultatima prvog kruga lokalnih izbora, te istaknuo da je njima HNS potvrdio vlast u sredinama koje je dosad vodio i pokazao da je treća politička snaga na lokalnoj razini u Hrvatskoj.

>>>Za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nužna je koalicija

Potvrdili smo vlast u sredinama koje smo vodili u zadnje četiri godine, koje su pokazale najmanje stope nezaposlenosti, najbolje uređeno školstvo i komunalnu infrastrukturu,  istaknuo je Vrdoljak na konferenciji za novinare u središnjici HNS-a predstavljajući rezultate jučer održanih lokalnih izbora. Istaknuo je i da rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je HNS treća politička snaga u Hrvatskoj.

HNS ima 18 potvrđenih gradonačelnika i načelnika, dvadesetak kandidata za drugi krug, te gotovo 500 vijećnika u općinskim, gradskim i županijskim skupštinama, ustvrdio je predsjednik HNS-a.

Posebno je naglasio pobjedu dosadašnjeg župana Matije Posavca (HNS, HSLS, Reformisti) koji je u prvom krugu osvojio 58 posto glasova, te pobjedu nezavisnog  Damira Bajsa koji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imao potporu HNS-a. HNS-ov kandidat i dosadašnji varaždinski župan Predrag Štromar ulazi u drugi krug, kao i Vladimir Šišljagić u Osječko-baranjskoj županiji, koji je također imao potporu HNS-a.

- U dva velika hrvatska grada - Zagrebu i Osijeku imamo izuzetnu šansu, dovoljnu da vjerujemo u pobjedu u drugom krugu, rekao je. Vrdoljak je izborne rezultate predstavio zajedno s HNS-ovim kandidatima Ankom Mrak Taritaš i Predragom Štromarom, koji ulaze u drugi krug u Gradu Zagrebu i Varaždinskoj županiji, te Matijom Posavcem, pobjednikom u Međimurskoj županiji.

>>>Mrak Taritaš: Drugi krug je referendumsko pitanje o promjenama

Mrak Taritaš istaknula je uvjerenost da se njezina protukandidata Milana Bandića, koji Zagrebom vlada 16 godina, može dobiti.

- Prije četiri godine aktualni je gradonačelnik dobio 40.000 glasova više nego ove godine. To pokazuje da su promjene u Zagrebu moguće, ustvrdila je.

Smatra i da se u kampanji  neće birati sredstva, aludirajući na "razne poruke koje zadnjih dana protiv nje plasiraju novoformirani portali", no unatoč tome  u drugom krugu očekuje podršku svih birača koji žele promjene, bez obzira na stranačku pripadnost.

- Na izbore u Zagrebu krenuli smo s nadstranačkom platformom, oni su puno veći od bilo koje stranke, poručila je.

Otklonila je nagađanja da ne može vladati gradom u kojemu Bandićeva stranka u skupštini može formirati većinu s HDZ-om i nezavisnom listom Brune Esih, a pregovore o skupštinskoj većini očekuje tek nakon drugog kruga izbora.

Uskratu potpore nezavisne Sandre Švaljek ocijenila je ‘izjavom u izbornoj noći koju ne treba slušati‘.

>>>Vrdoljak: Šansa da promijenimo Bandića je očigledna

Dosadašnji varaždinski župan Predrag Štromar, koji ulazi u drugi krug izbora, rekao je kako još ne zna s kim će odmjeriti snage zbog najava da će HDZ  tražiti prebrojavanje nevažećih listića u toj županiji.

Ako to bude  reformist Radimir Čačić, Štromar poručuje da su HNS-ovci dosad pokazali da dobivaju više glasova od Čačića.  Matija Posavec istaknuo je da su svi HNS-ovi načelnici u Međimurskoj županiji potvrdili svoje mandate već u prvom krugu izbora.

25. travanj 2024 09:11