Aktualno
StoryEditor

Vrdoljak: Volio bih da napravimo ozbiljnu politiku kreativnih industrija i startup scene

30. Siječanj 2018.

Hrvatska narodna stranka (HNS), u želji da aktualizira teme koje su presudne za budućnost Hrvatske, organizirala je u utorak okrugli stol na temu ‘Startup i suvremeno malo poduzetništvo‘.

Startup i kreativna industrija su komplekse teme, no nama je cilj jasno artikulirati o kojim politikama HNS razmišlja i što je od presudne važnosti za budućnost Hrvatske, istaknuo je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podsjetivši kako je prije godinu dana HNS organizirao okrugli stol o obrazovanju.

- Volio bih da napravimo ozbiljnu politiku kreativnih industrija i startup scene. Ako krenemo na vrijeme i u tome se pokažemo kao najbolji, možemo očekivati dolazak inovativnih i poduzetnih ljudi u Hrvatsku, rekao je.

Vrdoljak kaže da startup i kreativna industrija nisu samo IT, softveri i gaming, već i dizajn, arhitektura, te kulturna, zabavna, glazbena, filmska industrija.

>>>Vrdoljak: Treba naći ozbiljne odgovore za horizontalnu mjeru smanjenja PDV-a

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je važnost reforme obrazovanja u kontekstu novih tehnologija.

- Umjetna inteligencija, robotika, internet stvari, 3D print, kvantna računala, autonomna vozila, nanotehnologija - teme su koje bi trebale biti naša stvarnost, a mi nažalost, kada govorimo o obrazovanju, i dalje propitujemo je li digitalna transformacija uopće nužna. Zaostali smo cijeli jedan val industrijskih revolucija, kazala je Divjak istaknuvši važnost ulaganja u znanost i istraživanja, te u STEM područje.

>>>Divjak o vršnjačkom nasilju: Svi se moramo angažirati, to je širi društveni problem

- Oko 65 posto današnjih prvašića radit će na poslovima za koje danas ne znamo. To nam daje jasnu sliku o čemu moramo razmišljati, ustvrdila je.

- Iskorak u gospodarstvu ne možemo napraviti samo tako da financijski podupiremo startupove. Moramo promijeniti ne samo model poslovanja nego i model obrazovanja i, najvažnije, model razmišljanja, zaključila je Divjak.

26. travanj 2024 06:33