17. ožujak 2018.

Vrdoljak: Vrijeme je da reforme ubacimo u petu brzinu, ratificiramo IK

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u subotu je pozvao na ubrzanje reformskih procesa, izdvojivši kao prioritete u ovoj godini ratifikaciju Istanbulske konvencije (IK) i eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme.

Svi HNS-ovi saborski zastupnici podržat će ratifikaciju Istanbulske konvencije, a što se tiče reformi, vrijeme je da ubacimo u petu brzinu poručio je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Tuheljskim Toplicama gdje je HNS održao stranačko okupljanje kako bi analizirao izvješće Europske komisije i definirao aktivnosti koje će stranka poduzeti u svrhu ubrzanja reformi.

>>> Plenković: Istanbulska konvencija je duboko kršćanska

Podsjetio je kako je HNS za ratifikaciju te konvencije jednoglasno bio još 2015. godine, tada kao koalicijski partner u vladi Zorana Milanovića, no u SDP-u su tada, kaže, bili stava da s ratifikacijom treba pričekati i da nije "pravi trenutak" za taj potez.

Na novinarski upit je li i dalje pri odluci da on osobno neće ulaziti u Vladu RH do kraja njezina mandata, odgovorio je  da  sebe  smatra članom Vlade premijera Plenkovića s obzirom da je njegova stranka najvažniji koalicijski partner HDZ-a.

Nije komentirao, na novinarski upit, u kojem obliku Vlada namjerava poslati u Sabor Istanbulsku konvenciju.

"Uvid u Istanbulsku nemam i ne bih je komentirao dok je ne vidim", odgovorio je šef HNS-a upitan o interpretativnoj izjavi koju piše Vlada vezano uz tu konvenciju.

>>> Stier: Značenje riječi ‘rod’ u Istanbulskoj u kontradikciji s biološkim činjenicama

Dodao je  kako je  HNS "jedina stranka koja je jasna i jedinstvena oko stava o Istanbulskoj konvenciji još od 2015., a  prije nekoliko mjeseci javno su rekli" da bi tu temu trebalo što prije zaključiti. Upravo to je, kaže Vrdoljak, "na neki način isprovociralo brzinu reakcije da danas očekujemo njezino izglasavanje u Saboru".

Upitan za stajalište SDP-a koji najavljuje da će glasati za konvenciju samo u cjelovitom obliku, rekao je kako ne želi razmatrati statuse nekih kolega koji su 2015. razmišljali "da možda ne treba", a danas su bezuvjetno za, po drugim uvjetima.

"Stvarno nemam više vremena ni živaca to analizirati. Dajte da izglasamo tu konvenciju i počnemo raditi druge stvari koje se tiču boljeg života građana" rekao je, dodavši kako je politizacija oko tog pitanja prisutna  unutar nekoliko stranaka.

>>>Pametno: Istanbulska konvencija sprečava nasilje nad ženama i nema ‘skrivenih sadržaja’

Tu, kaže, nije samo riječ o HDZ-u, već ima i drugih stranaka koje neće jednoznačno glasati.

Istaknuo je i kako je HNS, osim ubrzavanja procesa izglasavanja Istanbulske konvencije, isprovocirao ubrzanje rješavanja problema ‘blokiranih‘.

"Da nema HNS-a, pitanje je u kojem bi  se tempom provodile reforme i s kojim rezultatom. Naš doprinos je sigurno vidljiv", ocijenio je Vrdoljak nakon što su HNS-ovci  cijelo prijepodne u Tuheljskim Toplicama analizirali izvješće EK i zaključili da je to "jedna konstruktivna kritika za hrvatsku vladu" te da upućuje na potrebu ubrzanja reformskih procesa.

Svoj doprinos tome HNS će dati s tri političke stranačke aktivnosti, koje su danas dogovorene u Tuhelju. Riječ je o organiziranju skupova stranačkih i nestranačkih stručnjaka o tome što bi moglo pomoći gospodarstvu, zatim  osnivanju stručnih odbora gdje će biti aktiviran svi stručni resursi iz HNS-a te pokretanju modela "dijeljenja najboljih iskustava" što znači da bi najuspješniji ministri, župani, gradonačelnici i načelnici općina podijelili s građanima svoje modele uspjeha.