Aktualno
StoryEditor

Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakoniti

27. Kolovoz 2018.

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je 9. kolovoza zabranio štrajk u Croatia Airlinesu (CA).

No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

>>>Croatia Airlines: Zahtjevi sindikata ‘teški’ 32 milijuna kuna, to je neprihvatljivo

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je „sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju ove odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka…, s obzirom da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja“.

Nakon što je Županijski sud štrajk proglasio nezakonitim sindikat ORCA je odbacio sudsko obrazloženje kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri.

>>>Županijski sud zabranio štrajk u Croatia Airlinesu – sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu isticali su i da su prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit.

19. travanj 2024 15:11