18. svibanj 2018.

VTB banka udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju na 758,7 milijuna eura

Ruska banka VTB izvijestila je o dvostruko većoj neto dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući višim prihodima od kamata te od naknada i provizija i manjim troškovima rizika.

>>>Azimov: Ruske banke došle su stabilizirati Agrokor

U razdoblju od siječnja do ožujka neto dobit ruske banke udvostručena je na 55,5 milijardi rubalja (758,7 milijuna eura).

Neto prihodi od kamata porasli su na godišnjoj razini 2,9 posto, na 116,3 milijarde rubalja, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak.

Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 11,2 posto, na 21,9 milijardi rubalja, što u banci pripisuju "snažnom rezultatu u temeljnim poslovnim linijama generiranja naknada i sve većem udjelu proizvoda osiguranja i ostalih agencijskih usluga".

>>>Najveći vlasnički udio u novom Agrokoru imat će Sberbank i VTB Banka

Troškovi rezervacija za nenaplative kredite više su nego prepolovljeni na godišnjoj razini, kliznuvši na 20,7 milijardi rubalja.

Bruto krediti kompanijama gotovo su stagnirali u odnosu na kraj prošle godine i iznosili su 7.354 milijardi rubalja. Blago su pak porasli bruto krediti građanima, za 2,6 posto, na 2.599 milijardi rubalja.

Udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju uvećan je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj prošle godine i iznosio je 7,1 posto.

>>>Ruska banka VTB ostvarila najbolji poslovni rezultat u povijesti poslovanja

"VTB je ostvario izniman rezultat u prvom tromjesečju zahvaljući snažnoj generaciji temeljnih prihoda, efikasnoj kontroli troškova i stabilnoj kvaliteti imovine", kazao je u priopćenju predsjednik uprave i predsjedatelj izvršnog odbora Andrej Kostin.

Posebno je izdvojio povećanje depozita u prvom tromjesečju za 5,5 posto i povećanje ukupnog kreditnog portfelja.

Zahvaljujući rezultatima u prvom tromjesečju u grupi su uvjereni da će ostvariti zacrtane godišnje ciljeve. Strateški plan predviđa za 2018. godinu neto dobit od 150 milijardi rubalja, te od 200 milijardi u 2019. godini.