Aktualno
StoryEditor

Vučić: Potezanjem teme ratne odštete Hrvatska ne može ništa dobiti, a može puno izgubiti

10. Veljača 2018.

Hoće li se pitanje ratne odštete naći na dnevnom redu u ponedjeljak prilikom posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu još nije posve jasno. Iz ureda predsjednice u petak je stigla nedvosmislena poruka kako se o toj temi ovom prigodom neće razgovarati. Međutim, u odgovoru iz Vlade televiziji N1 doznaje se kako u Vladi smatraju da je potrebno o svemu otvoreno razgovarati.

Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tijekom Domovinskog rata, rekao je ministar Kuščević uoči sjednice Vlade u četvrtak.

- Sve teme koje su važne u odnosima dviju zemalja, a što je i naznačio predsjednik Vlade, trebaju biti osnova za početak njihova rješavanja, stoji u tom odgovoru koji potvrđuje mogućnost da premijer Andrej Plenković potegne 28 godina staro, ali i dalje kipuće pitanje ratne odštete.

>>> Plenković: Vučićev posjet prilika za razgovor o pravima manjina i ratnoj odšteti

Kako to nije samo potencijalna tema, premijer Plenković potvrdio je izjavom u četvrtak u kojoj je naglasio kako se na programu susreta trebaju naći što konkretnija bilateralna pitanja.

- Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je  premijer.

Vučić, koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, iznenađen je i zaprepašten.

- Što se tiče ratne odštete, bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo. Sve što mogu reći je da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska, ne samo da ne može dobiti ništa, već može mnogo izgubiti. To bih mogao potkrepiti tisućama raznovrsnih i teških argumenata, rekao je Vučić.

Hrvatski mediji u oprečnim agendama predsjednice i premijera ponovno pronalaze dokaz dubokog razdora tih dviju najbitnijih državnih instanci.

24. travanj 2024 00:52