Aktualno
StoryEditor

Vujčić: Fintech neće biti bankarski armagedon, ali bi bankama mogao donijeti manje marže

15. Ožujak 2019.

Nakon predavanja bivše guvernerke Karnit Flug, Izraelske središnje banke, na 7. Susretu guvernera i bankara regije Anita Angelovska Bezhoska (Narodna banka Sjeverne Makedonije), Boštjan Vasle (Banka Slovenije), Boris Vujčić (HNB), Radoje Žugić (Centralna banka Crne Gore) i Želimira Raspudić (Centralna banka BiH) pokušali su na okruglom stolu koji je moderirao ekonomski analitičar Velimir Šonje odgovoriti kako tehnološke inovacije mijenjaju svijet bankarstva.

Na pitanje kako se središnje banke pripremaju za tehnološke promjene, Bezhoska je primijetila da je fintech zasada još uvijek puno izraženiji u razvijenim zemljama, nego u ovoj regiji, premda se sve više pojavljuju usluge u području platnih usluga i novih platformi. Što se Sjeverne Makedonije tiče, promjene su uglavnom dolazile iz samih tradicionalnih banaka, rekla je i dodala da regulator prati stanje i kontinuirano razmjenjuje informacije sa svim dionicima.

Sa svoje strane, Žugić je najveći fokus stavio na kriptovalute i mogućnost nestanka gotovine u skoroj budućnosti, premda je Vujčić izrazio skepsu u tom pogledu, ne samo zato što smatra kriptovalute prolaznim trendom, već i zato što ljudi još uvijek nerijetko vole koristiti gotovinu, a središnje banke ne mogu im to zabraniti.

Za Raspudić je jedan od glavnih problema uvođenje GDPR-a u BiH za nekoliko godina, što će sa sobom donijeti nove izazove u pogledu zaštite i sigurnosti podataka.

Vasle je, pak, izrazio zadovoljstvo što je svojevrsna prvotna panika oko prijetnje fintecha tradicionalnoj bankarskoj industriji splasnula i sada se vodi nešto uravnoteženija rasprava o prijetnjama i prilikama. Za njega postoje tri scenarija u skoroj budućnosti. Ili će se banke adaptirati do neke mjere novoj konkurenciji, ili će biti istisnute s tržišta, ili će fintech i banke uspješno surađivati i koegzistirati. Potonji scenarij smatra najizglednijim.

Vujčić se vratio na uvodne riječi Miodraga Šajatovića u kojima je porast fintecha usporedio s prijetnjom kakvu su mediji iskusili prije nekoliko godina. Prema guverneru, ako ste s neusporedivo većim proračunom poraženi od strane daleko manjeg fintech protivnika, sami ste krivi. Napomenuo je i da se prijetnjama tehnološkog sektora bankama govorilo i prije 20 godina, pa se armagedon banaka ipak nije dogodio. Tako i sada pretpostavlja da banke neće biti istisnute, ali bi njihove marže mogle biti manje kao posljedica uspona fintecha.

23. travanj 2024 20:45