Aktualno
StoryEditor

Vujčić: Ne treba biti jako pametan, glavna poanta je ulazak u eurozonu

22. Siječanj 2017.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" ponovio poriv za ulazak u eurozonu s kojim snažnije nastupa u javnom prostoru u posljednjim tjednima.

>>>Europakt Plenkovića i Vujčića bez pakta

"Glavna poanta je ulazak u eurozonu. Ne treba biti jako pametan. Treba samo vidjeti kako je to kod drugih izgledalo. Uglavnom imat ćemo jeftinije kreditiranje i veći kredibilitet. O tome je li potreban referendum za uvođenje eura, odlučit će politika", rekao je i podsjetio da je riječ o dugotrajnom postupku u kojem treba zadovoljiti mastriške kriterije za što smo "na dobrom putu".

Za punopravno članstvo u eurozoni kandidati, među ostalim, prvo moraju najmanje dvije godine biti u ERM II (Exchange rate mechanism II) sustavu, kriterij koji u ovom trenutku zadovoljava isključivo za euro totalno nezainteresirana Danska. Također, tradicija nalaže da se tranzicija provodi isključivo 1. siječnja.

"Moramo čekati da izađemo iz procedure prekomjernog deficita. Tek onda možemo u proceduru za eurozonu. Ne bih htio predviđati kada ćemo ući. Imam potporu premijera i on isto dijeli to mišljenje. No, to nije nikakva nova politička odluka, jer već ulaskom u EU smo se opredijelili za ulazak u eurozonu," tvrdi Vujčić u trenutku kad susjedna Italija žučno propitkuje euro, odnosno ekonomske posljedice predaje monetarnog suvereniteta.

>>>Dobitnik Nobela za ekonomiju: Euro je bio pogreška, Europi treba decentralizacija

"Različita su mišljenja što će biti s eurozonom. Ne vidim kako RH može izgubiti. U idućih pet godina mora se pokazati hoće li eurozona opstati ili ne. Sve ono što RH mora učiniti u tih pet godina dobit je za RH ušli mi u eurozonu, ili ne", rekao je o nesigurnom kontekstu guverner. "Ekonomski interes za ljude u Hrvatskoj je uvesti euro. Koristi od toga su veće od onoga što ćemo izgubiti."

>>>Draghi: Tko želi van iz eurozone prvo mora platiti račun

Odgovarajući na pitanje o kamatnim stopama komercijalnih banaka Vujčić je rekao da ih HNB ne određuje. "Nismo mi oni koji određuju kamatne stope. Ne možemo mi nekome to narediti to. No, ako postoje dvije banke na tržištu, tu je već konkurencija i to je dobro."

Guverner je ponudio i tumačenje svojedobnih raskošnih povišica sebi i viceguvernerima, rekavši da je u međuvremenu crkavice usporedio s drugim središnjim bankama u Europi.

"Zanimalo me koliko je zaposlenih, koliki su troškovi i slično. Prema tim podacima ispalo je da je RH ispod prosjeka što se tiče troškova i zaposlenih. Smatram da bi svaka institucija u Hrvatskoj trebala tako nešto napraviti i vidjeti gdje je. Pritom su za usporedbu bolje manje zemlje, zbog ekonomije obujma", opravdao se Vujčić na HRT-u.

>>>Slovenija analizirala pozitivne i negativne učinke eura

24. travanj 2024 15:18