Aktualno
StoryEditor

FOTO: Vujčić s gimnazijalcima u HNB-u debatirao o uvođenju eura

16. Ožujak 2018.

Povodom Svjetskog tjedna novca Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom organizirala je veliku učeničku debatu na temu ‘Euro u Hrvatskoj – ZA ili PROTIV?‘.

- Ovo je treća godina zaredom da organiziramo javnu debatu povodom Svjetskog tjedna novca s HNB-om jer izuzetno mnogo radimo na poboljšavanju pismenosti, pogotovo financijske, među mladima jer shvaćamo da je to veliki problem. Samo sustavnim obrazovanjem o pismenosti možemo utjecati na mlade, istaknula je Daria Jeger, voditeljica projekata u Hrvatskom debatnom društvu.

>>>Divjak povodom Tjedna novca: Financijska pismenost u Hrvatskoj je na razini trojke

Na srednjoškolskoj debati, koja je okupila učenike iz više hrvatskih gradova, predstavnice afirmacijske skupine, zagrebačke gimnazijalke Maja Roglić, Jelena Lara Marinković i Tara Jović kazale su da je glavna prednost eura njegova stabilnost, što se pozitivno odražava na gospodarstvo, kao i na građane i njihove kredite. Također, smatraju da bi stabilna valuta privukla značajno više stranih ulaganja, što bi doprinijelo rastu gospodarstva i standardu građana.

Predstavnici negacijske skupine Karlo Vedak, Lovro Matić i Matko Dujmović, također polaznici zagrebačkih gimnazija, kao argumente protiv uvođenja eura navode gubitak kontrole nad monetarnom politikom, a ističu i troškove vezane za modele na kojima funkcioniraju informacijski sustavi, a nužno će doći i do rasta cijena.

Guverner Boris Vujčić kada je riječ o gutbitku suverenosti objašnjava da u slučaju Hrvatske velika neovisnost zapravo i ne postoji.

- Mi ne možemo voditi politiku tečaja kakvu hoćemo da bi mogli aprecirati ili deprecirati valutu jer je velik dio dugova 150 posto BDP-a, odnosno više od 500 milijardi kuna, vezan za euro stoga bi svaka deprecijacija kune prema euru od 10 posto povećala dug za 50 milijardi kuna, kazao je Vujčić.

>>>Moody’s: Povećali bi kreditini rejting Hrvatske da Vlada predstavi gospodarske i fiskalne reforme

Dodaje da Hrvatska na neki način već sad je u eurozoni što se tiče tečajne politike jer već gotovo četvrt stoljeća tečaj kune vezan je uz euro stoga, kaže Vujčić, nemamo puno ni za izgubiti. Vezano uz točan datum kada Hrvatska može očekivati ulazak u eurozonu ne želi govoriti jer smatra da je još prerano, osim da se to neće dogoditi u narednih nekoliko godina.

Strukturne reforme

O brzini provođenja reformi, temeljem izvješća  kreditne agencije Moody‘s objavljenom u četvrtak u kojem stoji da bi u slučaju izostanka strukturnih reformi moglo doći do povećanja javnog duga, Vujčić ističe da bi reforme najprije trebalo značajno pokrenuti.

Na pitanje novinara brine li ga to izvješće, odgovorio je niječno, kazavši da je ono potpuno u skladu s onime što je očekivao, a i u skladu s nekoliko posljednjih izvješća. Kako je kazao, praktički sva izvješća rejting agencija na isti način ocjenjuju, s jedne strane popravljanje fiskalne situacije te relativno pozitivan rast BDP-a, dok s druge upozoravaju na nedostatak strukturnih reformi i potencijalnog rasta BDP-a u idućem srednjem roku.

Na pitanje bi li izostanak strukturnih reformi mogao prolongirati ulazak u eurozonu, Vujčić je rekao da bi ušli i u eurozonu potrebno je provoditi strukturne reforme, no napominje da to nije potrebno samo zbog ulaska već i zbog nas samih.

>>>Marić o strukturnim reformama: Pitanje je hoćemo li to okarakterizirati dramatično ili objektivno

- Najznačajnija strukturna reforma koju je Hrvatska provela u zadnjih desetak godina je ulazak u EU. Osim toga bilo je još nekih reformi, ali one nisu bile značajne. Imali smo poreznu reformu koja je išla u pravom smjeru, ali cijeli niz drugih područja nismo još ni takli, upozorava Vujčić.

Viceguverner HNB-a Bojan Fras kazao je da je HNB u protekle tri godine ugostio oko 5.800 srednjoškolaca i studenata u vidu raznih oblika radionica s ciljem financijske edukacije i povećanja razine financijske pismenosti. Poručio je da je takva edukacija važna jer predstavlja temeljni alat preživljavanja u suvremenom svijetu, u smislu odgovornog upravljanja vlastitim financijama, kao i usvajanja pojmova iz javnih financija.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=548&v=XAJPgPybu8w

25. travanj 2024 13:17