Aktualno
StoryEditor

Vukelić najavio daljnju racionalizaciju zdravstvenog sustava

30. Studeni 2017.

Novi vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić, koji je tu dužnost prije nekoliko dana preuzeo od Fedora Dorčića, najavio je u četvrtak kako mu je cilj daljnja racionalizacija zdravstvenog sustava i nastavak započetih projekata koji osiguranicima trebaju olakšati pristup zdravstvenim uslugama.

"HZZO je osiguravateljska kuća koja provodi zdravstvenu politiku, ona je ne kreira jer to radi Ministarstvo zdravstva, a naš je osnovni zadatak da od novca koji dobijemo od osiguranika omogućimo najoptimalniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kao kliničar koji je 30 godina u zdravstvenom sustavu, mislim da mogu svoja saznanja i iskustvo implementirati u sustav zdravstvenog osiguranja, kako bi se sustav poboljšao", rekao je Vukelić.

>>> Porazno izvješće: Hrvatska s 1.241 eurom za zdravstvo po stanovniku na dnu ljestvice EU

Pred HZZO-om je, ističe, ugovaranje zdravstvene zaštite za iduću godinu, te zajedno s Ministarstvom zdravstva definiranje parametara prema kojima će biti određeni financijski limiti za zdravstvene ustanove u idućoj godini.

Najavio je racionalizaciju sustava putem javne nabave, nastavak informatizacije kroz projekt e-HZZO i reviziju liste lijekova, sa ciljem da Hrvatska po dostupnosti lijekova, uključujući i skupe lijekove, bude na sredini liste među zemljama EU-a.

Vukelić je po specijalnosti ortoped i dolazi iz Klinike za ortopediju Lovran, a ujedno je predsjednik riječkog HDZ-a.

18. travanj 2024 15:22