Aktualno
StoryEditor

Vukovar sustav javnih bicikala i u Vukovaru

20. Rujan 2017.

Vukovar je postao petnaesti i najistočniji grad u Hrvatskoj koji je uveo Nextbike sustav javnih bicikala, a nakon predstavljanja besplatne mobilne aplikacije za brz i jednostavan najam bicikala nazočni su u probnoj vožnji od centra grada krenuli do Borova naselja, priopćio je u srijedu Nextbike.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo jer je zadnjih godina Vukovar dobio biciklističke staze, od kojih je jedna od najvažnijih ona koja povezuje središte Vukovara i Borovo Naselje. Istaknuo je da Vukovarci imaju kulturu prometovanja biciklom te će projekt biti korak ka podizanju kvalitete života, a sigurno će naići na odobravanje građana i turista koji u Vukovaru vide središnju destinaciju hrvatskog Podunavlja.

>>>Novi broj Lidera: Novi izum EU – Tko će imati uvid u svaki Vaš osobni i tvrtkin račun

Iz Nextbikea su poručili kako su Vukovaru potrebni projekti okrenuti budućnosti, a Vukovarcima, kao i svim građanima Hrvatske, potrebno je kontinuirano ulaganje u održivu gradnju, sustav obrazovanja, zapošljavanja i održivu mobilnost koji spajaju sve segmente društva.

U priopćenju se navodi da je taj najzeleniji, najzdraviji i cjenovno najpovoljniji oblik javnog gradskog prijevoza u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije, kao i vizijom i planovima Grada Vukovara vezanim uz održivi razvoj. Dodaje se kako Nextbike u suradnji s partnerima svake godine organizira nekoliko škola bicikliranja te potiče gradove na unapređenje biciklističke infrastrukture.

- Javni bicikli su sve popularniji oblik prijevoza u 14 hrvatskih gradova i općina. Nextbike sustav u Hrvatskoj broji 20.500 registriranih korisnika i značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, prometne gužve, buku i probleme s parkiranjem, a bicikliranje pritom pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje. Vukovarci sada mogu kombinirati vlak, autobus i javne bicikle i na taj način brže, zdravije i povoljnije putovati, istovremeno štiteći okoliš u kojem živimo, stoji u priopćenju.

24. travanj 2024 00:08