Aktualno
StoryEditor

Vukovarsko-srijemska županija ulaže 350 tisuća kuna u cikloturizam

01. Svibanj 2018.

Vukovarsko-srijemska županija poklanja iznimni značaj razvoju turizma kao bitne gospodarske grane, a posebice velika očekivanja ima od cikloturizma u čji je razvoj u 2017. godini kroz projekt "Podizanje razine kvalitete i prepoznatljivosti cikloturističkih ruta" uloženo 350.000 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Palači Srijem.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, turizam zauzima važno mjesto i u Strategiji razvoja Vukovarsko-srijemske županije do 2020. godine, a velika očekivanja županija ima upravo od cikloturizma u čiji razvitak se namjerava i dalje ulagati.

>>> Pet milijuna kuna na raspolaganju za razvoj cikloturizma na kontinentu

"Mi smo i ove godine kandidirali za bespovratnih pola milijuna kuna za razvoj cikloturizma", rekla je pročelnica županijskog Odjela za kulturu i turizam Marija Budimir podsjetivši kako je projekt "Podizanje razine kvalitete i prepoznatljivosti cikloturističkih ruta" ukupne vrijednosti 350.000 kuna proveden putem "Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017. godini" Ministarstva turizma.

Budimir je navela kako je u sklopu toga projekta Vukovarsko-srijemska županija provela niz aktivnosti kojima je poboljšala razinu kvalitete usluge za cikloturiste koji dolaze u županiju. Izrađen je Operativni plan razvoja cikloturizma Vukovarsko-srijemske županije sa standardima,  na biciklističkim rutama Dunav, Sava i Srijem postavljeno je osam biciklističkih stanica koje se sastoje od stalka za parking i popravak bicikla, pametne klupe za odmor i punjenje mobitela i info ploče, u 2000 primjeraka tiskana je biciklistička karta županije, izrađeni i postavljeni bike&bed znakovi, a izrađena je i mobilna aplikacija Biciklističke rute Vukovarsko-srijemske županije, pobrojala je Marija Budimir.

Po riječima direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujane Bušić Srpak, u 2018. godini u planu je dodatno uređenje biciklističke rute Srijem, biciklističke stanice postavit će se i u Županji, Privlaci, Nuštru, Nijemcima i Vrbanji, a pozornost će se posvetiti i uređenju okoliša. Također je navela kako je u prva četiri mjeseca ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježen porast broja noćenja turista od 8,3 posto  što u strukturi gostiju predstavlja porast noćenja domaćih gostiju za 11 posto i pad stranih noćenja za šest posto.

>>> Sisačko-moslovačka županija izgradit će tisuću cikloturističkih kilometara u iduće tri godine

"To ne čudi jer smo od Nove godine ostali bez hotela Spačva na autocesti kod Lipovca, a koji je do sada generirao velik broj noćenja upravo stranih turista", pojasnila je pad noćenja stranih turista Bušić Srpak.

Novinarima je prikazan i sedmominutni promotivni turistički film o Vukovarsko-srijemskoj županiji čija izrada je, kako je rečeno, stajala 70.000 kuna.

Film prikazuje scene povijesnog i kulturnog nasljeđa, poljoprivrednu baštinu, turističke atrakcije, lov i ribolov, kulturne događaje i manifestacije i tradicionalnu eno-gastronomsku ponudu Vukovarsko-srijemske županije, a biti će premijerno prikazan na ovogodišnjem Zagreb Tourfilm Festivalu.

15. travanj 2024 19:46