26. ožujak 2018.

Vuković: HS Produkt uz američko sve više izvozi i na druga tržišta

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je u sklopu svog trodnevnog rada u Karlovačkoj županiji, kamo je privremeno preselila svoj ured,  posjetila je u ponedjeljak predvečer karlovačku tvornicu oružja HS Produkt, čiji se pištolji i jurišne puške izvoze diljem svijeta.

Nakon sastanka s Upravom tvrtke, kojem su nazočili i čelnici Karlovačke županije i Grada Karlovca, predsjednica nije davala izjave medijima, a pedesetpostotni vlasnik tvrtke Marko Vuković rekao je Hini da je predsjednica dobila informacije o gospodarskim temama, u vezi HS produkta prije svega informaciju da se gotovo sva proizvodnja izvozi.

>>>FOTO: MUP i HS-Produkt potpisali ugovor o isporuci 1000 jurišnih pušaka

‘Novost za HS Produkt je da se promijenio omjer izvoza. Dok se ranije gro proizvodnje izvozio na američko tržište, sada je čak 40 posto izvoza i na druga tržišta. Naime, s američkim kupcima radimo kao i ranije, ali rastu nam druga tržišta, izvoz u razne druge zemlje‘, rekao je Vuković.

Između ostalog Vuković je rekao da se u godinu dana izveze oko 600.000 komada pištolja te oko 70.000 jurišnih pušaka, konstruiranih u Karlovcu, a da se od ranijeg plana da HS Produkt pokrene i tvornicu streljiva za sada odustaje jer u svijetu sada ima dosta tvornica streljiva.

>>>Zlatna kuna: Prvoplasirana mala tvrtka lani ostvarila 1.458.341 kuna izvoza po zaposlenome

‘Najmanja isplativa linija trebala bi proizvoditi 400 milijuna komada streljiva godišnje, za što sada i nema tržišta. Nema potrebe za tim jer hrvatska vojska i policija troši manje streljiva od HS Produkta koji za potrebe testiranja robe troši 12 milijuna komada godišnje. Kada bismo podigli tvornicu morali bismo u izvoz usmjeriti 80 ili 90 posto, a pokraj tvornica u Belgiji, Americi i npr. Rusiji to za sada nije realno,‘ rekao je Vuković i dodao da je situacija sada takva, ali da se od potrebe za gradnjom tvornice nije potpuno odustalo jer sada se streljivo uvozi ‘i to svako po svome‘.