Aktualno
StoryEditor

Vuković: HS Produkt uz američko sve više izvozi i na druga tržišta

26. Ožujak 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je u sklopu svog trodnevnog rada u Karlovačkoj županiji, kamo je privremeno preselila svoj ured,  posjetila je u ponedjeljak predvečer karlovačku tvornicu oružja HS Produkt, čiji se pištolji i jurišne puške izvoze diljem svijeta.

Nakon sastanka s Upravom tvrtke, kojem su nazočili i čelnici Karlovačke županije i Grada Karlovca, predsjednica nije davala izjave medijima, a pedesetpostotni vlasnik tvrtke Marko Vuković rekao je Hini da je predsjednica dobila informacije o gospodarskim temama, u vezi HS produkta prije svega informaciju da se gotovo sva proizvodnja izvozi.

>>>FOTO: MUP i HS-Produkt potpisali ugovor o isporuci 1000 jurišnih pušaka

‘Novost za HS Produkt je da se promijenio omjer izvoza. Dok se ranije gro proizvodnje izvozio na američko tržište, sada je čak 40 posto izvoza i na druga tržišta. Naime, s američkim kupcima radimo kao i ranije, ali rastu nam druga tržišta, izvoz u razne druge zemlje‘, rekao je Vuković.

Između ostalog Vuković je rekao da se u godinu dana izveze oko 600.000 komada pištolja te oko 70.000 jurišnih pušaka, konstruiranih u Karlovcu, a da se od ranijeg plana da HS Produkt pokrene i tvornicu streljiva za sada odustaje jer u svijetu sada ima dosta tvornica streljiva.

>>>Zlatna kuna: Prvoplasirana mala tvrtka lani ostvarila 1.458.341 kuna izvoza po zaposlenome

‘Najmanja isplativa linija trebala bi proizvoditi 400 milijuna komada streljiva godišnje, za što sada i nema tržišta. Nema potrebe za tim jer hrvatska vojska i policija troši manje streljiva od HS Produkta koji za potrebe testiranja robe troši 12 milijuna komada godišnje. Kada bismo podigli tvornicu morali bismo u izvoz usmjeriti 80 ili 90 posto, a pokraj tvornica u Belgiji, Americi i npr. Rusiji to za sada nije realno,‘ rekao je Vuković i dodao da je situacija sada takva, ali da se od potrebe za gradnjom tvornice nije potpuno odustalo jer sada se streljivo uvozi ‘i to svako po svome‘.

14. travanj 2024 07:41