16. lipanj 2017.

Wagner: Agrokor je fantastična kompanija koja treba zadržati ključne sastavnice

Thomas Wagner, suosnivač američkog fonda Knighead Capital Managment, koji je vlasnik Agrokorovih obveznica, u razgovoru za Večernji liste kazao je kako imaju pozitivan pogled na Agrokorovo poslovanje u budućnosti te kako smatraju da je to fantastična kompanija koja treba zadržati svoje ključne sastavnice.

Wagner je kazao kako je Knighead daleko najveći vlasnik Agrokorovih obveznica, kako već neko vrijeme prate tvrtku i imaju "vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti".

Privukla ih je, kako je rekao, kvaliteta Agrokorovih prehrambenih brendova i maloprodajnih operacija te vjeruju da postoji značajan potencijal za rast. Smatraju i kako će vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke, što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju.

Povratak na pravi put

Wagner je istaknuo kako je Knighead Capital Managment sa Zagrebačkom bankom osigurao financiranje Agrokora u vrijednosti od 400 milijuna eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine te očekuju da će bar toliko dugo trajati i njihovo investiranje.

>>>PwC odgodio izvješća; Jamnica, Belje i PIK Vinkovci izvijestili o obvezama, golemim jamstvima

"Vjerujemo da će vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi ponovo ojačao njezin položaj na tržištu, povećala se profitabilnost, a s vremenom i doseg njezinih najboljih brendova", kazao je Wagner u intervjuu za Večernji list, napominjući kako će za to biti potrebno vremena.

Zadržavanje ključnih sastavnica

Na pitanje može li koncern opstati u ovom stanju ili je neizbježno komadanje i prodaja nekih dijelova, Wagner je rekao kako tu odluku ne donosi Knighead Capital Managment, no kako vjeruju da koncern može vratiti izgubljeni tržišni udio i dodatno proširiti međunarodni doseg nekih brendova.

>>>Agrokor primio gotovo 10,000 tražbina vjerovnika

"Smatramo da je Agrokor fantastična kompanija koja će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice", istaknuo je Wagner.

Vezano uz detalje roll-up kredita koji su dali Agrokoru, kazao je kako je razlog čestog korištenja roll-up financiranja u Europi i Americi taj što on najčešće omogućuje najniži trošak financiranja.

"Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac, koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanje duga prema dobavljačima i vjerovnicima. Vjerujemo da će ovo kreditiranje trajno stabilizirati financijsko stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganizaciju poslovanja", istaknuo je Wagner.

>>>Agrokor najavio brzo vraćanje duga dobavljačima i OPG-ovima u ukupnom iznosu od 180 milijuna eura